Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a precizat că miercuri (n.red. 14 septembrie) va avea loc o discuţie cu reprezentanţii Guvernului pe tema RCA. „Am sperat că Ordonanţa de Urgenţă va cuprinde acest nou principiu şi această modificare, amendamente pe care le-am făcut legate de tariful de referinţă. Astăzi (marţi – n.r.), la întâlnirea pe care am avut-o dimineaţă cu domnul vicepremier Dâncu (Vasile Dâncu – n.r.) şi cu domnul Borc (Costin Borc, vicepremier şi ministrul Economiei – n.r.), în urma discuţiilor s-a concluzionat că mâine (miercuri – n.r.) la ora 8:00 să ne întâlnim la Guvern cu Consiliul Concurenţei pentru a discuta forma pe care trebuie să o ia în Ordonanţa de Urgenţă articolul privind tariful de referinţă. Totodată, punctul principal pe care l-am solicitat astăzi la care Guvernul nu are soluţie este legat de îngheţarea tarifelor la nivelul celor prezentate în raportul Milliman”, a declarat Augustin Hagiu, citat de Agerpres. Legea Concurenţei permite îngheţarea tarifelor RCA pentru o perioadă de jumătate de an, conform articolul 4 (alin. 3) din Legea Concurenţei.
 Singurul moment în care prevederea cuprinsă în articolul 4 (alin. 3) a fost aplicată de Consiliul Concurenţei datează din 1997, când Guvernul a impus un plafon al prețului la uleiul de floarea soarelui timp de două luni. „Prevederea nu a mai produs efect din acel moment”, au explicat Consiliul Concurenţei.
Conform Legii Concurenței 21/1996, articolul 4, preţurile produselor şi tarifele serviciilor şi lucrărilor se determină în mod liber prin concurenţă, pe baza cererii şi ofertei. „Pentru  sectoare  economice  determinate  şi  în  împrejurări  excepţionale, precum:   situaţii   de   criză,   dezechilibru   major   între  cerere   şi   ofertă   şi disfuncţionalitate  evidentă  a  pieţei,  Guvernul  poate  dispune  măsuri  cu  caracter temporar  pentru  combaterea  creşterii  excesive  a  preţurilor  sau  chiar  blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni,  care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”, se arată în aliniatul 3 din articolul 4 al Legii Concurenţei.