Potrivit acordului, pentru Letonia, suma 4,51 miliarde de euro reprezintă finanţare în cadrul Politicii de Coeziune pe parcursul perioadei 2014-2020 (preţuri curente, inclusiv finanţarea de cooperare teritorială europeană), 1,07 miliarde de euro sunt dezvoltare rurală şi aproape 140 de milioane de euro pentru sprijinirea dezvoltării sectorului maritim şi de pescuit.

Pentru Lituania, suma de 6,82 miliarde de euro reprezintă finanţare în cadrul Politicii de Coeziune în perioada 2014-2020 (preţuri curente, inclusiv finanţarea de cooperare teritorială europeană), 1,61 de miliarde de euro sunt pentru dezvoltare rurală şi 63 milioane de euro pentru a sprijini dezvoltarea sectorului maritim şi punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului.

Pentru Estonia, acordul prevede o sumă de 3,59 miliarde de euro de finanţare în cadrul Politicii de Coeziune în perioada 2014-2020 (preţuri curente, inclusiv finanţarea de cooperare teritorială europeană), 726 milioane de euro pentru dezvoltare rurală şi 101 milioane de euro pentru sectorul maritim şi pescuit.

Investiţia Uniunii Europene va permite sporirea productivităţii economice în statele baltice, promovarea inovării şi a investiţiilor de cercetare şi dezvoltare şi totodată va contribui la crearea crearea unui sistem de transport modern, durabil şi eficient, a precizat Shirin Wheeler în conferinţa cotidiană de presă a Comisiei. Totodată, investiţia va contribui la crearea de locuri de muncă de calitate, combaterea excluziunii sociale şi va spori calitatea sistemului de învăţământ şi a eficienţei administraţiei publice.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a salutat strategiile pentru cele trei state baltice pentru o creştere inteligentă şi durabilă, care să stabilească o legătură între noua abordare a politicii de coeziune a UE pentru perioada 2014-2020 şi priorităţile Europa 2020. 'O astfel de strategie de investiţii a UE va contribui la crearea de locuri de muncă durabile şi la stimularea creşterii economice prin acordarea de sprijin pentru inovare, educaţie şi formare profesională, precum şi o utilizare eficientă cu emisii reduse de carbon de resurse', a arătat Barroso, citat de site-ul Comisiei. (Sursa: Agerpres)