Întrebarea care “arde” în preajma Paştelui revine an de an pe buzele românilor: “Cât va costa anul acesta mielul de Paşte?” Şi deşi răspunsul îi “arde” la buzunare, de cele mai multe ori la fel de tare ca întrebarea, scot ascultători banul şi urmează tradiţia.Pentru început, aflăm cu stupoare că primii miei de Paşte au fost scoşi la mezat încă din luna martie, însă doar pe Internet! Mai exact, cu rezervare. Un miel ce avea pe atunci aproximativ 9-10 kg, ajunge în preajma Paştelui la 15-18 kg, numai bun de sacrificat.

Unde mai pui că îl rezervi cu doar 9 lei/kg în viu, preţ ce se păstrează şi în ziua în care vii să îl cumperi propriu-zis! Dacă însă, ca majoritatea românilor, laşi grija mielului pascal pe ultima sută de metri, poţi avea surprize nu tocmai plăcute când faci o vizită în piaţa de carne, să îl achiziţionezi. În 2016, crescătorii de ovine au rămas însă rezervaţi cu privire la vânzarea de carne de miel în perioada Sărbătorilor Pascale, în principal din cauza ofertei deosebit de mari în comparaţie cu cererea. Se estimează că au fost “disponibili” aproximativ 7 milioane de miei în luna aprilie 2016 însă doar 1 milion vor fi sacrificaţi pe mesele românilor de Paşte.

Oierii spun că preţul unui kilogram de miel este de circa 25 lei/kg lei în pieţe, în timp ce un miel în viu va fi vândut cu circa 10-12 lei kilogramul.

Preţul cărnii de miel în pieţele de carne din Bucureşti

Sector 4, piaţa Berceni-Piaţa Sudului – preţul de pornire este de 23 lei/kg carcasa şi ajunge la 24 lei/kg pentru pulpa din spate.

Sector 4, piaţa Apărătorii Patriei – în singurul târg autorizat de miei vii din Capitală – preţul de vânzare pentru mielul sacrificat pe loc este de 25 lei/kg. Se mai poate negocia, însă foarte puţin, dacă se cumpără minim 2 miei.

Sector 2, piaţa Obor – preţul de pornire este de 21 lei/kg pentru carcasa de miel şi ajunge la 23 lei/kg pentru pulpă. Condiţiile de depozitare însă lasă de dorit.

Sector 3, piaţa Trapezului – preţul de pornire este de 22 lei/kg pentru un miel întreg şi creşte până la 24 lei/kg dacă se cumpără doar pulpa.

Sector 1, piaţa Domenii – preţul de pornire este de 24 lei/kg şi urcă la 27 lei/kg pentru cotlet sau pulpă

Sector 5, piaţa Rahova – preţul de pornire este de 21 lei/kg şi urcă până la 23 lei/kg, pentru cotlet

Sector 6, piaţa Moghioroş – preţul de pornire este 22 lei/kg şi urcă până la 24 lei/kg pentru pulpa de miel

Preţurile în principalele oraşe din ţară

Cluj

Clujul a ales să vândă carne de miel în marile magazine specializate pe carne, în supermarketuri şi în punctele autorizate pentru sacrificare, care se vor deschide cu câteva zile înainte de Paşte. Carcasa de miel variază între 23 şi 25 lei/kg.

Constanţa

În ultimii doi ani, Constanţa a avut cel mai scăzut preţ la carnea de miel din România. Şi anul acesta primăria doreşte ca oraşul sa isi mentina performanta, cu ajutorul programului “Pretul corect la carnea de miel”. Ion Ciobanu, directorul Directiei de Piete, Targuri si Oboare Constanta, a declarat ca in judet kilogramul de miel va costa 23 de lei. „Am avut mai multe discutii cu producatorii si am decis sa nu marim pretul fata de anul trecut.” Carne de miel se poate cumpăra din Piaţa Griviţei, unde sunt 14 producători. Cine doreşte să cumpere miei vii poate merge în Piaţa Pescăruş, din cartierul Faleza Nord, unde este amenajat un punct de sacrificare ce va funcţiona până în 30 aprilie.

Sibiu

În principalele pieţe din Sibiu, producătorii locali au adus carne de miel la preţuri cuprinse între 23 şi 25 lei pe kilogram, însă momentan vânzarea e slabă, cumpărătorii fiind aşteptaţi să vină către sfârşitul săptămânii.

Timişoara

Timisoara are ca şi anul trecut, o singură piaţă de unde se pot achiziţiona miei vii, piaţa “Badea Cartan”, unde preţul în viu se învârte în jurul sumei de 12 lei/kg. Cumpărat sacrificat, jumătate de carcasă sau doar pulpa, preţul mielului ajunge şi la 24 lei/kg în Piaţa Iosefin.

Iaşi

La Iasi cumpărătorii încă prospectează piaţa, aşteptând ca preţurile să scadă de la 24 lei/kg cât se cere acum, la circa 22 lei/kg, dacă negocierea are succes. Pieţele cu miei sacrificaţi sunt Alexandru cel Bun şi piaţa Nicolina.

Slobozia

În fiecare an, în Slobozia autorităţile sanitar-veterinare avizează un punct de tăiere temporar, în cea mai mare piaţa agroalimentară din oras. Anul acesta 20 lei era preţul vehiculat pentru kilogramul de miel, carcasa de miel întreg. Dacă însă cumpărătorul optează pentru mielul în viu cumpărat de la abator, preţul scade până la 11 lei/kg.

Giurgiu

Giurgiu este un oraş scump anul acesta. Animalele fiind sacrificate la Mihăileşti, în oraş neexistând puncte autorizate de tăiere, preţul lor ajunge lejer la 25 lei/kg.

Galaţi

Potrivit spuselor preşedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Dunarea, Mihaita Lovin, judetul Galati are un singur abator autorizat unde crescătorii pot duce miei pentru sacrificare, la Lieşti. Drept consecinţă mulţi crescători îşi sacrifică animalele în judeţul vecin, Brăila. Urmarea este un pret mai crescut în Galati, de 26 lei/kg, faţă de 23 lei/kg, la Brăila.

Braşov

Brasovul este puţin mai scump decât anul trecut, preţul mielului ajungând zilele acestea şi la 27 lei/kg în Piaţa Star sau Piaţa Tractorul.

Arad

Aradul are anul acesta o singură piaţă autorizată pentru comercializarea cărnii de miel la carcasă, piaţa Mihai Viteazul, iar preţul pe kilogram variază între 25 şi 26 lei. În magazinele de carne preţul creşte cu 2 lei/kg faţă de pieţe, iar mielul viu variază între 13 şi 15 lei pe kilogram.