"Este important să ţinem minte că nu am terminat cu efectele Brexit. Le vom resimţi probabil în săptămânile şi chiar lunile următoare, dar este dificil de anticipat frecvenţa şi amplitudinea lor", a comentat Stephen Innes, trader la Oanda Asia Pacific, citat de Agerpres.

Vineri, vestea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană i-a surprins pe investitori, iar lira sterlină a coborât până la 1,3229 dolari, un nivel fără precedent după 1985. Luni, moneda britanică era cotată la 1,3356 dolari pe pieţele asiatice, faţă de 1,3670 dolari la finele săptămânii trecute. Moneda europeană s-a depreciat şi ea în raport cu dolarul, ajungând la 1,094 dolari faţă de 1,1112 dolari anterior. 

La fel ca aurul, yenul japonez, o valoare de refugiu pentru investitori, s-a apreciat, fiind cotat la 101,65 yeni pentru un dolar, faţă de 104,68 yeni după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, şi la 112 yeni pentru un euro, faţă de 118,77 yeni. 

"Cred că lira va continua să scadă, la fel ca şi euro, în timp ce dolarul şi yenul vor fi preferate de traderi. Piaţa nu a digerat încă impactul referendumului britanic", a estimat Marito Ueda, trader la firma de brokeraj FX Prime din Tokyo. 

În ceea ce priveşte bursele asiatice, situaţia era una general negativă, dar nu mai este vorba de haosul înregistrat vineri. Bursa de la Seul înregistra o pierdere de 0,24%, cea de la Singapore afişa o scădere de 0,37%, în timp ce bursa de la Hong Kong consemna la prânz o scădere de 0,73%. O excepţie notabilă se înregistra la bursa de la Tokyo, unde, cel mai probabil ca urmare a intervenţiilor autorităţilor pe pieţele valutare, indicele Nikkei indica luni după-amiază o creştere de aproape 2%, după o prăbuşire de 7,92% înregistrată vineri. Aceasta, după ce premierul nipon Shinzo Abe a promis că nu îşi va menaja eforturile pentru ca Brexitul să nu afecteze negativ economia şi companiile japoneze, în condiţiile în care marii exportatori niponi sunt afectaţi de aprecierea monedei japoneze. 

Vineri, promisiunile băncilor centrale privind furnizarea de lichidităţi pentru contracararea volatilităţii cursului de schimb nu au reuşit să calmeze îngrijorările. Bursa de la Londra a pierdut 3,15%, cea de la Paris a căzut cu 8,04%, cea de la Frankfurt a înregistrat o scădere de 6,82%, în timp ce bursele de la Madrid şi Milano au pierdut peste 12%. La New York, indicele Dow Jones a scăzut cu 3,39%, iar Nasdaq a pierdut 4,12%.