PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Actualitate

Bugetul de salarii al Fondului Proprietatea s-a triplat în trei ani

Autor: Raluca Barbuneanu | miercuri, 17 septembrie 2008 | 1 Comentarii

Secretară cu 1.500 de euro pe lună, deplasări frecvente în străinătate plătite de serviciu. Nu e jobul de vis, ci o „modestă“ slujbă la stat, la Fondul Proprietatea. Pe statele de plată ale Fondului Proprietatea figurau, la finele lui 2007, 19 persoane. Iar salariile brute ale celor 19 se ridicau la 606.990 de euro. Sumă pe care oricine din sectorul privat ar fi invidios. Un alt principiu de aur în sectorul privat nu se aplică Fondului Proprietatea, societate comercialÄ

Secretară cu 1.500 de euro pe lună, deplasări frecvente în străinătate plătite de serviciu. Nu e jobul de vis, ci o „modestă“ slujbă la stat, la Fondul Proprietatea.

Pe statele de plată ale Fondului Proprietatea figurau, la finele lui 2007, 19 persoane. Iar salariile brute ale celor 19 se ridicau la 606.990 de euro. Sumă pe care oricine din sectorul privat ar fi invidios. Un alt principiu de aur în sectorul privat nu se aplică Fondului Proprietatea, societate comercială cu capital majoritar de stat: dacă în sectorul privat este nevoie de mai mulÅ£i executanÅ£i decåt ÅŸefi, la Fondul Proprietatea, în 2007, raportul era ÅŸapte angajaÅ£i „operativi“ la 12 persoane cu funcÅ£ii de conducere - atåt manageri, cåt ÅŸi administratori.

ÃŽnsă, nici cei ÅŸapte angajaÅ£i n-au motive să se plångă. Salariul unui assistant manager este, potrivit unor surse din companie, de 1.500 de euro. Potrivit datelor financiare ale companiei, salariul mediu brut al unui angajat fără funcÅ£ie de conducere a fost, în 2007 de 1.437 de euro pe lună. Bonus: deplasări în străinătate. Chiar ÅŸi secretarele pot ajunge în deplasări în Asia, spre exemplu, în interes de serviciu. Iar eforturile sunt pe măsură: „organizarea ÅŸi coordonarea pånă în cele mai mici amănunte a vizitelor interne ÅŸi externe ale Conducerii“, potrivit CV-ului completat de una din angajate. FrecvenÅ£a deplasărilor: zilnic sau chiar săptămånal.

Anul trecut, instituÅ£ia a cheltuit 40.000 de euro pe deplasări. La solicitarea formulată de Capital, Cristina Stihi, purtătoarea de cuvånt a instituÅ£iei, ne-a răspuns că informaÅ£iile privind destinaÅ£iile externe, scopul deplasărilor ÅŸi membrii delegaÅ£iilor nu pot fi furnizate pånă la închiderea ediÅ£iei. SusÅ£ine însă că instituÅ£ia va transmite un răspuns în cursul acestei săptămåni, răspuns pe care-l aÅŸteptăm cu interes în perspectiva noilor principii „transparenţă ÅŸi nu inconsistenţă“, enunÅ£ate recent de Daniela Lulache, directoarea instituÅ£iei, chiar pe site-ul www.fondulproprietatea.ro.

Se poate ÅŸi mai bine

Documentele financiare ale instituÅ£iei arată că se poate ÅŸi mai bine decåt un job fără atribuÅ£ii de conducere plătit cu 1.500 de euro. Unde? Răspunsul e: tot la Fondul Proprietatea. Ori pe o funcÅ£ie de conducere, ori un an mai tårziu, cånd creÅŸte vechimea.

ÃŽn prima variantă, cele ÅŸapte persoane încadrate ca „personal de conducere sau administrativ“ au avut un salariu mediu brut de 3.800 de euro pe lună pe 2007.

ÃŽnsă, nu oricine poate ocupa un post de conducere la Fondul Proprietatea. Vasile Å¢åncu a fost director la Fondul Proprietatea. Are 67 de ani ÅŸi zeci de ani de experienţă în sistem. Din 1981 ÅŸi pånă în 1985 a fost secretar economic la Ambasada Romånă din Buenos Aires, unde a promovat produsele romåneÅŸti la export. Anul ‘89 l-a prins ca economist principal la Ministerul ComerÅ£ului Exterior, iar pånă să se angajeze la Fondul Proprietatea a lucrat în Ministerul FinanÅ£elor, dar ÅŸi pe post de contabil pentru firme private.

Al doilea scenariu este ca angajaÅ£ii să aÅŸtepte trecerea timpului, după vorba „timpul trece, leafa merge“. ÃŽn cazul de faţă, leafa creÅŸte spectaculos. Fondul Proprietatea a propus un buget de salarii de 4,95 milioane de lei pe 2008, mai mult decåt dublu faţă de anul trecut, în condiÅ£iile în care nu sunt prevăzute majorări de personal. Potrivit proiectului de buget de venituri ÅŸi cheltuieli, creÅŸterile salariale au fost „bugetate“ pentru cea de-a doua parte a anului, de la un buget de personal de 1,8 milioane de lei pe ÅŸase luni ajungåndu-se la peste 3 milioane de lei în perioada iunie-decembrie 2008. Pe långă salarii, sunt prevăzute să crească ÅŸi cheltuielile cu deplasările. Faţă de 2007, raportul este de unu la trei. Cånd am cerut explicaÅ£ii pentru motivul acestor majorări, răspunsul Fondului Proprietatea a fost acelaÅŸi: informaÅ£iile nu pot fi furnizate în timp util.

Fondul Proprietatea este instituţia creată prin Legea nr. 247 pentru acordarea de despăgubiri în acţiuni pentru imobilele naţionalizate, transformabile în bani pe bursă. Deşi termenul iniţial de listare era la şase luni de la constituirea societăţii, nici în prezent, după aproape trei ani, nu s-au finalizat demersurile pregătitoare: evaluarea, selectarea unui administrator şi realizarea prospectului.

Slujba de vis

1.438 de euro a fost salariul mediu brut al unui „executant“ angajat la Fondul Proprietatea, în 2007

3.800 de euro a fost salariul mediu al unuia din angajaţii pe funcţii de conducere sau administrative la FP


SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul
contului de facebook. DETALII >>

EVZ

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

dz

Animal Zoo

EVZ Monden

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul
contului de facebook. DETALII >>

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.