Abdullayev a precizat că SOCAR va rămâne în continuare acţionarul majoritar la proiectul TANAP dar ar putea lua în considerare posibilitatea vânzării unui pachet de 7% din cele 58% din acţiuni pe care le deţine. 'Nu intenţionăm să ne vindem participaţia la TANAP şi în orice caz vom păstra un pachet de 51%', a spus Abdullayev. 'Am putea vinde 7% unei companii dacă vom fi siguri că vom face progrese cu acest proiect', a adăugat Abdullayev.

Aceste declaraţii vin la câteva zile după ce compania Botas, care operează reţeaua de oleoducte şi gazoducte din Turcia, a semnat un acord cu compania energetică SOCAR din Azerbaidjan pentru a-şi majora, de la 20% până la 30%, participaţia sa la proiectul conductei de gaze Trans-Anatolian (TANAP). Alături de SOCAR şi Botas, restul de 12% din acţiunile TANAP sunt deţinute de grupul petrolier britanic BP, care anul trecut a decis să se alăture acestui proiect.

TANAP ar urma să facă legătura între graniţa Turciei cu Georgia şi graniţa Turciei cu Bulgaria şi Grecia. Lucrările de construcţie sunt programate să se finalizeze în anul 2018. Acest proiect vizează transportul de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan spre Europa, via Turcia. Capacitatea iniţială a conductei ar urma să fie de 16 miliarde metri cubi pe an, dintre care aproximativ şase miliarde metri cubi vor fi livrate Turciei, iar restul Europei. Costurile preliminare ale conductei sunt estimate la 20 de miliarde de dolari.

 

Sursa: Agerpres