2013 a fost al optulea an consecutiv încheiat cu minus agregat pentru piaţa asigurărilor. Practic, companiile din acest domeniu pierd, în medie, milioane de euro pe an sau zeci de mii de euro pe zi, după cum rezultă din datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR). Cele mai mari probleme au intervenit la contractele de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), unde unele companii au aplicat preţuri mici pentru a-şi creşte vânzările, fapt ce a dus la scăderea calităţii serviciilor. Dar şi la asigurările de locuinţe au apărut probleme, unele soldate chiar cu cercetări şi sancţiuni. De altfel, asigurările obligatorii formează „grosul“ pieţei din România, una dintre cele mai slabe din Europa. Ce rost ar mai avea să te implici într-un astfel de business, ce mai aşteaptă investitorii?

Broker: Plătim de 17 ori mai puţin decât occidentalii

Brokerii consideră că piaţa din România are totuşi un mare potenţial. „La noi, densitatea asigurărilor este în jur de 100 euro anual pe cap de locuitor, în timp ce media europeană se ridică pe la 1.700 euro, în unele ţări, precum Germania sau Belgia, înregistrându-se şi valori de peste 2.000 euro pe cap de locuitor“, a spus Gheorghe Grad de la compania de intermediere SRBA. „La nivel european, în acele cifre intră şi asigurările de pensii, viaţă, sănătate, care în România au încă o cotă scăzută. Dar iată că firmele încep să încheie pensii private pentru angajaţi, poate că în viitor lucrurile se vor mişca mai bine. Multe dintre firmele cu pierderi speră să fie achiziţionate de investitori strategici, care să mizeze pe creşteri în viitor“, a menţionat Grad. Deja multe din firmele active pe piaţa locală au intrat în grupuri multinaţionale. Vienna Insurance Group (VIG) a achiziţionat Asirom şi Omniasig, grupul francez Groupama deţine Asiban, Uniqa (Austria) este proprietarul companiei Unita, compania germană Gothaer controlează Platinum. Au fost însă şi mari grupuri care au părăsit România, precum Eureko (Olanda) sau Aviva (Marea Britanie). Ultimele luni au fost foarte agitate pentru piaţa asigurărilor. Autorităţile au sancţionat neregulile constatate la unele companii, iar în unele cazuri au avut loc chiar arestări.

Euroins trebuie să-şi majoreze capitalul şi rezervele tehnice

Euroins a primit în vara anului trecut interdicţia de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de a mai încheia contracte de răspundere civilă auto obligatorie (RCA). Motivul: compania nu avea reglementări adecvate pentru acest tip de poliţe. O lună mai târziu, interdicţia a fost ridicată. Euroins şi-a asumat obligaţia să revizuiască, în termen de două luni, dosarele RCA aflate în rezerva de daune la 31 august. Mişu Negriţoiu, şeful ASF, a declarat recent că societatea trebuie să efectueze o infuzie de capital de 50 milioane de lei şi o majorare a rezervelor tehnice de 50 milioane de lei, potrivit unei decizii ASF. Alături de Euroins, Astra şi Carpatica au practicat preţuri scăzute la RCA, chiar pe jumătate faţă de concurenţă, şi unii specialişti au catalogat fenomenul drept „dumping“ – atragi clienţii, dar apoi nu mai ai bani să plăteşti despăgubirile în situaţii de daună.

Jucătorul voia să schimbe arbitrul

Acuzat că ar fi făcut presiuni pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să schimbe din funcţie un vicepreşedinte al arbitrului pieţei, ASF, Ilie Carabulea, acţionarul principal al companiei Carpatica Asig, a fost arestat pentru 29 de zile, la finele lui ianuarie 2014. Carabulea ar fi colaborat în demersurile sale cu Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al ASF, Marian Mârzac, fost membru în conducerea Autorităţii şi Radu Mustăţea, fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig. Carabulea l-ar fi susţinut pe Mârzac în conducerea ASF, pentru ca acesta să protejeze interesele Carpatica Asig, societate la care activase anterior ca director general. ASF a dispus imediat verificarea contractelor de reasigurare ale societății și solicitarea de informații suplimentare în legătură cu indicatorii de solvabilitate ai Carpatica Asig, iar la 20 mai 2014 a deschis procedura de redresare financiară la această companie. Din reevaluarea făcută de companie împreună cu ASF a rezultat că, la 31 martie 2014, indicatorul de lichiditate era 0,84 (subunitar), valoarea activelor admise acoperea 64,3% din rezervele tehnice brute, iar marja de solvabilitate disponibilă era sub cea minimă. La 2 aprilie,

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide ca Ilie Carabulea, Dan Radu Ruşanu şi Marian Mârzac să fie cercetaţi în stare de arest preventiv, după ce pe 25 martie, Curtea de Apel Bucureşti a admis prelungirea pe 30 de zile a mandatelor pentru cei trei.

Astra: investitori puternici sau scenariu de avarie

7 februarie 2014. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prezintă un raport conform căruia Astra Asigurări a subestimat intenţionat daunele pe care urma să le plătească, astfel că avea rezerve constituite cu 40% mai puţin decât era necesar. Compania era cel mai mare asigurător din România, la poliţele obligatorii pentru locuinţe având încheiate peste 2 milioane de contracte. ASF a decis intrarea societăţii în administrare specială. Compania de consultanţă KPMG, din poziţia de administrator special, a conceput un plan de redresare, conform căruia capitalul social al Astra urma să fie majorat cu 490 milioane de lei. Planul a fost aprobat de ASF la 7 aprilie.

Pe de altă parte, la 6 iunie 2014, Dan Adamescu, proprietarul companiei Astra, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pe motiv că ar fi mituit doi judecători pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile unora dintre firmele sale în dosare privind procedura insolvenţei. Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, crede că problemele de la Astra ar avea ca rezolvare atragerea unor investitori care să aducă banii necesari. „Sunt investitori identificaţi, continuăm discuţiile atât prin acţionarul majoritar, cât şi prin administratorul special“, a declarat Negriţoiu. El a mai spus că există şi „un scenariu de avarie“, dar speră să nu se ajungă la o astfel de soluţie, care ar implica poate falimentul companiei.

Competiţie de preţuri şi discounturi deşănţate

„Pe piaţa asigurărilor din România avem o competiţie de preţuri şi discounturi deşănţate. Costurile de distribuţie şi vânzare, – implicând promovare, marketing, comisioane, cheltuieli de personal, – ajung până la 40% din valoarea primei de asigurare. E mult prea mult. În Europa, nivelul atinge 15%-20%. Acesta este şi unul din motivele pentru care, în România, costurile totale ale asigurătorilor se ridică la 110% din valoarea primelor brute subscrise“, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).