Vanzarile foarte mari inregistrate de iPhone in ultimul trimestru au propulsat Apple pe locul al doilea in topul producatorilor de smartphone-uri din intreaga lume.

In cel de-al treilea trimestru al anului s-a putut observa o crestere a numarului de smartphone-uri vandute la nivel global, in ciuda crizei financiare ce planeaza asupra intregului glob. Astfel, in perioada analizata au fost livrate 39,9 milioane de terminale „inteligente”, mai mult cu 28% fata de perioada similara a anului trecut.

Nokia este in continuare lider de piata pe acest segment, cu o cota de 38,9%, cu toate ca aceasta a inregistrat o scadere de 12,5% fata de perioada similara a anului trecut. Analistii sunt de parere ca Nokia a pierdut din cota de piata pentru ca a renuntat la vechile modele smartphone si abia a lansat noile versiuni. In perioada analizata Nokia a vandut 15,5 milioane de unitati.

Apple a reusit insa in acest trimestru sa devanseze RIM, producatorul BlackBerry, si sa catige o cota de piata de 17,3%, prin comercializarea a 6,9 milioane de terminale iPhone.

RIM detine o cota de 15,2% din piata si a vandut 6,1 miloane de smartphone-uri. Analistii sunt de parere insa ca RIM ar putea sa isi recastige cel de-al doilea loc cu ajutorul noilor terminale abia lansate: Bold si Storm.

Sursa: CNet