“Odată cu aprobarea noului Cod fiscal, Guvernul a adoptat o serie de măsuri fiscale care vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri: scutirea de impozit a profitului reinvestit, decontarea cheltuielilor de cercetare dezvoltare, reducerea impozitului pe dividende, reducerea CAS cu 5%, reducerea TVA-ului începând cu 2016 de la 24% la 20% și respectiv 19% începând cu ianuarie 2017. De asemenea, aplicarea cotei de 9% TVA la alimente și apă încurajează consumul și totodată vine în sprijinul sectorului agricol care are o incidență semnificativă în creșterea economică. Eliminarea taxei de 7 eurocenți pentru carburanți, începând cu 2017, va avea un impact pozitiv atât pentru persoanele fizice, cât și pentru transportatorii care vor reîncepe să alimenteze din Romania și nu din afara țării. Noul sistem de impozitare al microîntreprinderilor ajută mediul de afaceri prin majorarea plafonului de încadrare în această categorie de la 65.000 de euro la 100.000 euro și prin impozitarea diferențiată, în funcție de numărul de angajați”, realizează o rapidă radiografie a ultimelor schimbări din legislația fiscală Andrei Cârnu, director executiv AOAR.

Prezentul nu e roz și viitorul e departe

Cu toate că multe măsuri sună bine, lipsa de predictibilitate a politicilor publice, relația stat-contribuabil, modul în care sunt administrate taxele și birocrația rămân încă probleme grave ale economiei românești. Pentru a le rezolva, AOAR a identicat o serie de soluții. „Reducerea evaziunii fiscale, creșterea încasărilor bugetare și existența unei relații echilibrate intre ANAF și contribuabili, creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene sunt aspecte care ar contribui în mod pozitiv la dezvoltarea mediului de afaceri. De asemenea, implementarea Master Planului General de Transport ar trebui sa facă parte din prioritățile noului Guvern” spune Andrei Cârnu. Pe lângă acestea, mediul de afaceri autohton are o mare problemă nerezolvată de mult timp, cu toate că promisiuni au fost multe. „Așa cum am transmis și înainte de adoptarea Codului Fiscal, în cadrul consultărilor de la Guvern, consolidarea fiscală la nivelul impozitului pe profit pentru grupurile de firme românești este o prevedere extrem de importantă pentru companiile locale. Din păcate, această prevedere nu este prevăzută in noul Cod Fiscal cu toate că mediul de afaceri a avut susținerea fermă a Primului Ministru”, explică directorul executiv al AOAR de ce mulți antreprenori preferă să-și mute afacerile în străinătate. Iar dacă ar fi fost doar acestă problemă, nu ar fi fost atât de rău.

Totuși, și în noul Cod fiscal sunt câteva măsuri nocive pentru mediul de afaceri. „Prevederile noului Cod Fiscal referitoare la impunerea obligatorie a contribuțiilor sociale la toate veniturile realizate de antreprenori și noile prevederi referitoare la sistemul de taxare a proprietății, în funcție de scopul utilizării clădirii, cazul firmelor cu sediu social în locuința proprie, care vor fi nevoite să plătească din 2016 impozite majorate cu peste 200%, vor avea în mod evident un impact negativ asupra dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Sperăm ca în perioada imediat următoare, noul Guvern să găsească mecanismul cel mai potrivit ca prevederile care nu au fost incluse în Codul Fiscal recent aprobat să fie introduse de urgența în legislație și, totodată, să fie eliminate cele care nu încurajează dezvoltarea companiilor locale”, încheie Cârnu.