”Aşteptată de mult timp de către angajaţii din domeniul public, noua reglementare normativă conţine, alături de ajustări binevenite în câmpul salarizării cadrelor didactice şi a ocupaţiilor auxiliare din învăţământul preuniversitar şi universitar, câteva prevederi, care, contrar celor susţinute de către reprezentanţii Guvernului, creează tocmai noi dezechilibre şi inechităţi între categorii cu pregătire şi activitate comparabile, dacă nu chiar identice. Referinţa este la cercetătorii ştiinţifici angajaţi în universităţi, care sunt trecuţi în rubrica 'ocupaţii auxiliare', urmând a avea, inclusiv cei cu gradul ştiinţific I, salarii chiar mai mici decât unele profesii pentru care nu sunt necesare nici măcar studii superioare”, reiese dintr-o scrisoare adresată şefului statului, premierului şi şefilor celor două Camere parlamentare.

Reprezentanţii cercetătorilor sunt de părere că orice act normativ privind salarizarea persoanelor din sistemul bugetar trebuie să ţină cont nu doar de nişte principii generale, uşor de enunţat, dar şi de prevederi legale conexe, punctând că Guvernul nu a ţinut seama de faptul că, prin art. 285 din Legea Educaţiei Naţionale, funcţiile didactice universitare sunt echivalate celor din cercetare.

În opinia cercetătorilor, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20 din 8 iunie creează, prin grila de salarizare decisă pentru cercetătorii din universităţi, un grav dezechilibru şi discriminare profesională. (Sursa: Agerpres)