În raportul său pe luna aprilie, IEA prognozează că, în acest an comparativ cu anul trecut, consumul mondial de petrol va creşte cu 1,1 milioane barili pe zi pentru a ajunge la 93,6 milioane bpd, cu 90.000 de barili pe zi mai mult decât estima luna trecută. Potrivit IEA este vorba de o accelerare semnificativă comparativ cu situaţia din 2014 când consumul mondial de petrol a crescut cu 700.000 de barili pe zi comparativ cu 2013.

Potrivit IEA 'au apărut zone neaşteptate de cerere puternică' însă deocamdată este prea devreme de spus dacă acestea vor dura. Mai mult decât un răspuns la preţurile scăzute ale petrolului, relansarea cererii ar putea fi legată de achiziţiile de oportunitate sau în vederea stocării, şi în consecinţă fenomenul ar putea fi unul de scurtă durată avertizează IEA, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. 

De asemenea, IEA a apreciat miercuri că reechilibrarea pieţei petroliere ar putea dura mai mult decât se preconiza, chiar şi în condiţiile în care cererea s-a majorat, din cauza creşterii producţiei de petrol a OPEC precum şi a unei posibile creşteri a exporturilor de petrol ale Iranului. ”Toate acestea sugerează că reechilibrarea pieţei nu este decât la început”, a avertizat IEA în raportul său pe luna aprilie. În precedentele sale rapoarte, IEA prognoza că piaţa petrolieră se va echilibra în a doua jumătate a acestui an pe măsură ce creşterea producţiei de petrol în America de Nord va încetini iar reducerea preţurilor va stimula cererea.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.