Un articol publicat în jurnalul de medicină al Asociației Medicale Americane a încercat să analizeze relația dintre consumul unui măr pe zi și ținerea la distanță a doctorului, potrivit Nutritionfact. Este știut deja că printre efectele benefice ale consumului de mere se numără pierderea în greutate, prevenirea degradării neurologice (protecția creierului), combaterea cancerului și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Dovezile nu susțin că un măr pe zi ține medicul departe

Cercetătorii au comparat persoane care consumă zilnic mere cu persoane care nu mănâncă deloc aceste fructe și i-au întrebat dacă au fost la medic în ultimul an, au fost internați în spital, au consultat un profesionist în domeniul sănătății mintale sau au luat vreun medicament pe bază de rețetă în ultima lună.

Peste 8.000 de persoane au fost chestionate și doar aproximativ una din zece au raportat că a mâncat un măr în ultimele 24 de ore. Dovezile nu susțin că un măr pe zi ține medicul departe”,, a precizat un autor al studiului. O mică parte a adulților din SUA care mănâncă un măr pe zi spune că folosește mai puține medicamente pe bază de rețetă, a adăugat acesta. Având în vedere aceste date, ar trebui actualizată zicala conform căreia un măr pe zi ţine doctorul departe?

Nici merele nu mai sunt ca altădată

Experții susțin că încercarea de a obține mere mai dulci poate avea un efect secundar surprinzător.

Noile cercetări din Valea Annapolis din Nova Scoția arată că merele cultivate de astăzi sunt mult mai grele și mai dulci decât strămoșii lor, dar nu sunt la fel de bune pentru organism.

Analizând pple Biodiversity Collection din Canada, o livadă care găzduiește peste 1.000 de soiuri de mere, cercetătorii au măsurat diferite trăsături, inclusiv timpul de înflorire al pomilor, data recoltării și dimensiunea fructului. Sean Myles, profesor asociat la facultatea de agricultură a Universității Dalhousie, a declarat că unele dintre principalele constatări sunt că merele cultivate astăzi sunt de 3,6 ori mai grele și cu 43% mai puțin acide decât merele sălbatice.

Myles a mai spus că cea mai importantă constatare are legătură cu nivelul de compuși fenolici din mere. Aceasta joacă un rol important în conținutul de antioxidanți al unui măr. El a spus că un semn al unui măr cu conținut ridicat de compuși fenolici este că acesta se oxidează rapid atunci când este tăiat.

De ce merele de azi au mai puțini antioxidanți

Myles a explicat că oamenii au încercat să îmbunătățească merele în ultimele două sute de ani, făcând diverse încrucișări. Acest lucru a dus la apariția unor mere cu niveluri mai scăzute de compuși fenolici, adică scăderea antioxidanților. El a spus că este important să cunoaștem cum s-au schimbat merele de-a lungul timpului pentru a îmbunătăți producția de mere în viitor. Iar biodiversitatea poate ajuta în acest sens.