Guvernul atacă la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor. Informația a fost furnizată de B1 TV, care a arătat că dacă proiectul ar fi fost promulgat și ar fi intrat în vigoare, alocațiile ar fi trebuit dublate.

Pentru că nu există fonduri suficiente, Guvernul intenționează să atace la Curtea Constituțională proiectul de lege privind respingerea OUG care prevede majorarea etapizată a alocațiilor. Dacă judecătorii CCR nu vor fi de de acord, atunci alocațiile trebuie să fie dublate.

Trebuie amintit că în luna august, Parlamentul a respins OUG privind majorarea etapizată a alocației de stat pentru copii. Orban voia o majorare cu 20% de la 1 august. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. În plus, erau prevăzute patru creşteri, cu câte 20%, pentru anii 2021 şi 2022. Pentru anul 2023 se preconiza continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.

Dacă proiectul de respingere ar fi promulgat de președinte, alocațiile ar trebui dublate

Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna ianuarie 2020, dar ulterior Guvernul Orban a adoptat o Ordonanță de urgență prin care dublarea alocațiilor pentru copii a fost amânată până la 1 august. Legea inițiată de PSD prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

CCR a decis că este constituțional proiectul de lege pentru respingerea Ordonanței privind amânarea dublării alocațiilor până la 1 august.

„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională. Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a sesiza la Curtea Constituțională”, anunța atunci Ludovic Orban.