Yuanul a ajuns la un minim record față de dolarul american. Cel mai slab nivel din 2010

Yuanul chinezesc a atins un minim record față de dolarul american în creștere, miercuri, în tranzacțiile offshore. Yuanul offshore – care circulă în afara Chinei continentale și este tranzacționat mai liber decât moneda de pe piața internă – a scăzut la 7,2386 față de dolar.

Acesta este cel mai slab nivel de când băncile de clearing din Hong Kong au primit undă verde pentru a deschide liber conturi în renminbi în 2010.

Tonul din ce în ce mai dur al Rezervei Federale a SUA și așteptările privind noi creșteri ale ratelor dobânzii pentru a combate inflația în creștere au determinat investitorii să se înghesuie la dolar, trimițându-l la maxime record sau de mai multe decenii în raport cu alte monede importante.

Yuanul onshore, care nu este liber convertibil și care este limitat la o marjă de variație de două procente de o parte și de alta a ratei centrale de paritate stabilite în fiecare zi, și-a extins, de asemenea, căderea la un minim al ultimilor 14 ani, de 7,2297 pentru un dolar, miercuri.

Deprecierea vine în ciuda eforturilor recente ale băncii centrale chineze de a proteja valoarea monedei fără a interveni direct, inclusiv decizia de a crește rata rezervei de risc valutar.

Măsura, anunțată luni de Banca Populară a Chinei, face ca vânzarea de yuani și cumpărarea de dolari să fie mai costisitoare pentru instituțiile financiare, scrie News Wire.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu peste 3 procente în timpul tranzacțiilor de miercuri după-amiază, anunță și agenția chineză de presă Xinhua.

Euro coboară în timp ce dolarul american influențează piețele

Euro se află la minimul ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul american, în condițiile în care o combinație de retorică a Fed și a Casei Albe a pus pe jar o schimbare de circumstanțe pentru piețe.

Peste noapte, președintele Rezervei Federale din St. Louis, James Bullard, a reiterat hotărârea Fed de a stăvili presiunile asupra prețurilor când a declarat: „Există o mulțime de măsuri de înăsprire în curs de desfășurare” și „avem o problemă serioasă de inflație în SUA”.

Acesta a continuat să invoce spiritul lui Paul Volker și a subliniat că au existat 4 recesiuni în 13 ani, în anii 1970 și la începutul anilor ’80. Acest lucru s-a datorat inflației ridicate și volatile, care a fost în cele din urmă ținută sub control de dl Volker.

Comentariile sale pesimiste au fost susținute de ceilalți membri ai consiliului de administrație al Fed, Evans și Kashkari. Toată această retorică a ridicat randamentele Trezoreriei la niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani în unele părți ale curbei. Nota pe 10 ani a depășit 4% pentru prima dată din 2008. Randamentele obligațiunilor guvernamentale de pe piețele dezvoltate la nivel global urmează mișcarea spre nord.

Consilierul economic al Casei Albe, Brian Deese, nu vede un acord de tip Plaza, respingând speculațiile privind orice formă de gestionare a monedei din partea administrației.

Perechea EUR/USD a scăzut sub minimul de luni și s-a tranzacționat sub 0,9550, în timp ce perechea GBP/USD se îndreaptă, de asemenea, spre niveluri mai scăzute în cursul zilei europene.

Situația euro a fost agravată de potențialul sabotaj a trei gazoducte rusești, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Fondul Monetar Internațional a criticat măsura de stimulare fiscală a guvernului britanic anunțată vinerea trecută și în weekend. Economistul șef al Băncii Angliei, Huw Pill, a declarat că politica fiscală va necesita un răspuns adecvat de politică monetară, scrie Daily FX.