Vești proaste pentru acești români. Aproape toți cei care locuiesc în Italia vor intra în izolare. Potrivit ultimelor informații, majoritatea regiunilor din Italia intră de duminică în izolare pentru aproape o lună. Astfel, sunt interzise deplasările de la o regiune la alta chiar și în zonele galbene.

Mai exact, se pare că trei zone din italia devin roșii. Este vorba despre regiunile Lombardia și Sicilia și provincia autonomă Bolzano, în vreme ce alte nouă – Abruzzo, Friuli Venezia, Giulia, Lazio, Ligoria, Marche, Piemonte, Puglia, Umbria și Valle d’Aosta – devin portocalii, alături de alte trei deja aflate în această zonă de o săptămână – Calabria, Emilia-Romagna, Veneto.

În ceea ce privește restricțiile, sunt permise ieșirile din casă între orele 5:00 și 22:00 doar din motive de muncă, de sănătate și de strictă necesitate. Magazinele rămân închise, cu excepția celor alimentare, a farmaciilor și a tutungeriilor. Restaurantele și barurile pot să livreze mâncare și produse la domiciliu, la nivel național, chiar și în cele cinci zone galbene.

De cealaltă parte însă, sunt interzise  deplasările de la o regiune la alta până la 15 februarie. Până la acea dată, oricine vine din străinătate trebuie să prezinte un test molecular negativ efectuat cu 48 de ore înainte de plecare sau, dacă nu, să intre în carantină pentru două săptămâni.

Sute de mii de români vor fi afectați

Situația nu este una străină. În urmă cu doar câteva zile, un purtător de cuvânt anunța că ministrul Roberto Speranza urmează să semneze decretul prin care cele trei regiuni sunt încadrate în zona roşie, informează AFP. 

De asemenea, Speranza a afirmat recent că guvernul are în vedere şi instituirea unor zone albe, unde nu vor mai exista restricţii pentru magazine, cinematografe, teatre, sălile de dans şi de sport, dar vor fi obligatorii în continuare portul măştii şi distanţarea socială. Deocamdată, nicio regiune din Italia nu îndeplineşte criteriile pentru încadrarea în această categorie – sub 50 de cazuri noi de infectare cu coronavirus la 100.000 de locuitori, timp de cel puţin trei săptămâni.

De menționat este faptul că, în Italia, unde bilanţul de până acum al epidemiei de coronavirus este de peste 80.000 de morţi, continuă campania de vaccinar. Datele oficiale arată că până în prezent au fost administrate până acum mai mult de 970.000 de doze de vaccin.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin