Vremea se dezlănțuie! Alertă ANM de Cod galben în România! Vântul face ravagii

Este prăpăd la început de decembrie. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de vânt valabile în orele următoare în 6 judeţe.

Potrivit meteorologilor, până la ora 14:00, în judeţele Caraş-Severin şi Timiş se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi local 60 km/h şi izolat 70 km/h/. În zona montană, vitezele la rafală vor depăşi 70-90 km/h.

În judeţul Sibiu (localităţile Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu, Şelimbăr, Turnu Roşu, Boiţa) intensificările vântului vor atinge la rafală 55…60 km/h şi izolat 70…75 km/h. Atenţionarea este valabilă până la ora 10:00.

Tot până la ora 10:00, în zonele de munte de peste 1.800 m din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, rafalele de vânt vor avea viteze de peste 90…100 km/h, în special la peste 2000 m.

Vremea se dezlănțuie! Alertă ANM de Cod galben în România! Vântul face ravagii

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

De altfel, avertismentul meteorologilor nu se oprește aici. În perioada Crăciunului, în România va fi, potrivit directorului ANM cu temperaturi peste media normală în această perioadă în toate regiunile ţării.

„Este posibil ca și decembrie, așa cum arată estimările la acest moment să fie o lună mai caldă decât în mod obișnuit, luând în considerare faptul că, așa cum arată informațiile la acest moment, putem să contăm pe temperaturi peste mediile climatologice ale fiecărei săptămâni în aproape toată țara, cu cele mai mari abateri în special în partea de sud, în partea de vest, nord-vest a țării și vorbim de săptămâna 7-14 decembrie, care anticipează abateri termice mai mari de 3,5 grade Celsius față de normalul acestei săptămâni. Acest lucru pare să fie semnalul până în jurul datei de 28 decembrie. Săptămâna 21-28 decembrie păstrează același semnal – temperaturi ușor peste medii în toate regiunile și precipitații peste norme în regiunile extracarpatice și în rest normale”, a mai precizat Elena Mateescu.

Vremea se dezlănțuie! Alertă ANM de Cod galben în România! Vântul face ravagii