Încă de la începutul lunii octombrie, vremea a suferit schimbări drastice, iar temperatura a scăzut cu aproape de 20 de grade față de ziua precedentă, 3 octombrie, în unele regiuni, iar în zonele montane a nins.

De precizat este că organismul uman face eforturi uriașe pentru a se adapta la aceste schimbări bruște și pot surveni o serie de afecțiuni grave.

În plus, atmosfera este mai degrabă specifică lunii noiembrie având în vedere că în București sunt 10 grade Celsius și plouă, iar în majoritatea zonelor din țară este frig și urât. De asemenea, și regiunea sudică a fost afectată de condițiile meteo extreme

Astăzi, 4 octombrie, s-au înregistrat temperaturi cu 16 grade mai puţin faţă de începutul acestei săptămâni și se pare că nu mai avem 4 anotimpuri ci intrăm din vară direct în sezonul rece.

În partea de nord-est a țării temperatura a scăzut brusc de la 27 de grade la 11 grade, iar locuitorii se confruntă cu aceleași condiții meteorologice extreme.

Recomandările medicilor

Tudor Ciuhodaru, medic urgenţe: Creşte numărul de sindroame vertiginoase, numărul de accidente vasculare cerebrale, iar pe de altă parte nici cei cu patologie cardiovasculară nu scapă de aceste şocuri termice. Există riscul de infarct miocardic acut.

De asemenea, în această perioadă se recomandă administrarea vaccinului antigripal, înainte să crească numărul de afecţiuni respiratorii.

Carmen Dorobăţ, manager Spital Boli Infecţioase Iași: Odată ce administrăm un vaccin, apărarea nu apare imediat, apare cam la 14, 21 de zile şi în aceste condiţii este bine ca până la sărbătorile e iarnă, dacă facem accest vaccin acum, vom fi şi protejaţi.

În România este disponibil vaccinul tetravalent, cu 4 tulpini de virus. Copiii, bătrânii şi persoanele cu afecţiuni cronice au prioritate la vaccinare gratuită.