Potrivit prognozei publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie, finalul lunii septembrie și începutul lunii octombrie vine cu temperaturi destul de ridicate.

Astfel, potrivit meteorologilor, luni, vremea va fi frumoasă şi va continua să se încălzească uşor devenind caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe arii restrânse la munte.

În ceea ce privește temperaturile maxime, aestea se vor încadra între 22 şi 28 de grade, iar cele minime, în general între 5 şi 16 grade. În Bucureşti, vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade, iar cea minimă de 11…13 grade.

Marţi, vremea continuă să se încălzească din ce în ce mai mult. Potrivit ANM, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 29 de grade, cu cele mai coborâte valori în zona litoralului, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 şi 18 grade, mai coborâte în depresiunile Carpaţilor Orientali.

Spre sfârşitul intervalului, pe arii restrânse în sud-est cu o probabilitate destul de mare vor fi nori joşi sau ceaţă. În Capitală, vremea se va menţine frumoasă dar şi uşor mai caldă decât în mod normal pentru ultima decadă a lunii septembrie. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă de 12…13 grade.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Deși intrăm în cea de a doua lună de toamnă, temperaturile spun altceva.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 21.09.2020 – 28.09.2020, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii ţări, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de vest a ţării şi în regiunile nordestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi în sud-estul extrem. Excepţie vor face regiunile din nord-vestul teritoriului, unde cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil local excedentare.

În săptămâna 28.09.2020 – 05.10.2020, vremea să continuă să fie călduroasă. Astfel, temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare în regiunile sud-vestice şi la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În cea de a doua săptămână a lunii octombrie, 05.10.2020 – 12.10.2020, temperaturile medii ale aerului se vor situa uşor peste cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general deficitare, mai accentuat în regiunile sudice şi sud-vestice. În extremitatea estică a ţării regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 12.10.2020 – 19.10.2020, vremea începe să revină la normal. Astfel, mediile valorilor termice se vor situa in jurul celor normale pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.