Cod galben de inundaţii pe râurile din nouă judeţe din țară

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare de tip cod galben de inundaţii, valabilă până sâmbătă (2 iuie 2022) la ora 24:00, în bazine hidrografice din judeţele Vâlcea, Olt, Dolj, Harghita, Mureş, Sibiu, Caraş – Severin, Covasna şi Braşov.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii mici aferenţi sectorului aval Ac. Ioneşti, judeţele: Vâlcea, Olt, Dolj.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce pe râurile mici din bazinele hidrografice:

  • Niraj, Târnava Mică – bazin amonte S.H. Sărăţeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval Sărăţeni – amonte S.H.Târnăveni;
  • Târnava Mare – bazin amonte S.H. Odorheiu Secuiesc şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Odorheiu Secuiesc – amonte S.H. Mediaş, judeţele: Harghita, Mureş, Sibiu;

De asemenea, depăşiri ale cotelor de inundaţie sunt posibile şi pe râurile mici din bazinele hidrografice:

  • Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom;
  • Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior;
  • Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţul Caraş – Severin;
  • Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H.Feldioara – amonte confluenţă cu râul Şercaia, judeţele: Harghita, Covasna, Braşov;

Tot astăzi, ANM (Administrația Națională de Meteorologie) a emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică, dar și un cod galben de caniculă. Care sunt zonele vizate și ce fenomene meteorologice vor fi prezente?

Potrivit meteorologilor, sub codul portocaliu de instabilitate atmosferică se află zonele de munte, Maramureș, Oltenia, Transilvania, dar și nord-vestul Muntenii și Moldova.

Totodată, meteorologii anunță că spre seară, fenomenele meteorologice extreme vor fi prezente și în Crișana. În zonele menționate vor fi vijelii puternice, dar și ploi abundente. Rafalele de vânt vor depăși 80 de kilometri pe oră și de asemenea, vor fi prezente și averse torențiale, dar și descărcări electrice și grindină.

Cod galben de caniculă în România

ANM anunță că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp. De cealaltă parte, în zonele joase din vestul, sudul și local în estul țării este în vigoare un cod galben de caniculă, care este valabil în perioada 2 iulie – 3 iulie. Potrivit meteorologilor, în acest interval se va resimți un disconfort termic ridicat.

Totodată, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În ceea ce privește temperaturile maxime, în intervalul menționat anterior, acestea se vor situa între 33…36 grade. De cealaltă parte, valorile termice minime se vor situa între 17… 20 grade.

Cod galben de vijelii în România

În vigoare mai este și un cod galben valabil între 2 iulie (ora 12:00)  – 3 iulie (ora 06:00). În intervalul menționat, vremea se strică, iar în marea majoritate a regiunilor din țară vor exista perioade de instabilitate atmosferică. Vor fi prezente ploi torențiale, dar și descărcări electrice și intensificări ale vântului. Izolat vor fi și vijelii, dar și căderi de grindină.

Meteorologii anunță și că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp. Fenomenele meteorologice extreme se vor semnala și în după-amiaza și seara zilei de duminică 3 iulie.