Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează că în noaptea de vineri spre sâmbătă, în sudul, estul şi parţial în centrul ţării cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala averse, pe arii restrânse însoţite de descărcări electrice.

Meteorologii anunță acumularea de cantităţi de apă, local, de peste 10…20 l/mp, iar mai ales în sudul Moldovei, Dobrogea, Bărăgan şi la munte, izolat, mai mari de 30…35 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele Carpaţilor Meridionali şi Orientali, precum şi în sud-estul teritoriului. În restul ţării cerul va fi variabil şi doar izolat vor fi posibile ploi de scurtă durată. În ceea ce privește temperaturile minime, ele vor fi cuprinse între 12 şi 20 de grade.

Sâmbătă, vremea va continua să fie instabilă. Potrivit ANM, înnorările vor fi mai persistente în regiunile din jumătatea de est, dar se vor accentua temporar, mai ales după-amiaza, şi în restul ţării, astfel că, pe arii extinse în sud, în est, în centru şi local în rest, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină şi vijelii.

Totodată, meteorologii mai anunță că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă însemnate, local de peste 15..25 l/mp, iar pe suprafeţe mai mici, în special în Muntenia, jumătatea de sud a Moldovei şi la munte, se vor cumula peste 40…50 l/mp.

Pe de altă parte, temperaturile vor crește semnificativ. Astfel, cele maxime se vor încadra între 19 şi 32 de grade, cu cele ridicate valori în Câmpia de Vest, pe când cele minime vor fi cuprinse între 11 şi 20 grade.

Cum va fi vremea în weekend la mare

În Capitală vremea se va menține răcoroasă. Sâmbătă vor fi prezente ploile, dar și descărcările electrice. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 15…16 grade.

Pe litoral, ANM anunță aceași vreme haotică. Potrivit meteorologilor, în acest weekend cerul va fi înnorat temporar şi vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi condiţii de grindină.

Totodată, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp, pe arii restrânse 40…50 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, cu rafale, în general de 40…50 km/h, apoi va scădea în intensitate.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra între 20 şi 22 de grade. Pe de ală parte, cele minime între 17 şi 19 grade. Temperatura apei mării însă va cuprinsă între 18 şi 21 de grade.

Și la munte vremea se menține instabilă. Cerul va fi înnorat în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, iar în restul zonei montane vor fi averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat grindină şi posibil vijelii.

ANM mai precizează că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă însemnate, local de peste 15..25 l/mp, iar pe suprafeţe mai mici, peste 40…50 l/mp. Variaţiile termice, faţă de intervalul anterior, vor fi nesemnificative .