Elena Mateescu, directorul general al ANM, a vorbit despre modul în care temperaturile vor evolua în următoarele zile. Potrivit acesteia, începând cu seara de miercuri este în vigoare o avertizare de cod galben de vânt puterni valabilă în mai multe zone ale țării până joi seară la ora 23.00.

Totodată, meteorologul precizează că intensificările vântului vor fi resimțite până sâmbătă dimineață, atât în vestul cât și în nord-vestul țării.

„Vorbim de o avertizare meteorologică de COD GALBEN valabilă din această seară de la ora 20:00 până mâine seară la ora 23:00. Vor fi intensificări ale vântului, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi Occidentali, acolo unde vorbim de viteze de 60-80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m vor fi rafale de 90-100 km/h.

Intensificări vor fi şi mâine, mai ales în partea de nord, centru şi est a ţării, la cote mai reduse, de 45-55 km/h. În acelaşi timp, începând de mâine de la ora 20:00 până sâmbătă la ora 10:00, pentru partea de nord-vest şi vest a ţării, precum şi în zona montană aferentă, vorbim de precipitaţii care pot depăşi 20-30 l/mp, la nivel izolat fiind chiar 40-60 l/mp”, anunță directorul ANM, la Antena 3.

Când vine frigul în România. Prognoza meteo ANM

În ceea ce privește evoluția temperaturilor, Elena Mateescu precizează că în următoarele zile vremea va fi extrem de caldă decât normalul pentru această perioadă, în anumite zone ale țării find înregistrate chiar și până la 25 de grade.

Pe de altă parte, începând cu săptămâna viitoare, vremea se schimbă radical din nou, iar temperaturile scad brusc. În unele zone ale țării termometrele vor arăta maxim 6 grade, pe când în alte părți vor fi doar 13 grade Celsius. Directorul ANM precizează că în anumite zone este posibil să existe temperaturi chiar și de până la -10 grade.

”Din punct de vedere termic, vorbim pentru următoarele zile de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. Dacă azi am consemnat deja 20 de grade Celsius în partea de sud-vest a ţării, cu 17-18 grade la Bucureşti, mâine vorbim de valori de până la 23 grade în vest, sud-vest, iar vineri 24-25 de grade în special în zona subcarpatică a Olteniei şi a Munteniei.

Săptămâna viitoare însă vom observa o schimbare în ceea ce priveşte evoluţia regimului de temperaturi, mai ales de marţi în jumătatea nordică a ţării, când temperaturile vor fi între 6 şi 10 grade Celsius, în timp ce în sud vor fi 10-13 grade Celsius. Minimele vor ajunge săptămâna viitoare, mai ales miercuri şi joi, la -10 grade Celsius în zonele depresionare”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Amintim faptul că ANM a emis un cod galben dev ânt puternic care intră în vigoare de miercuri seara până joi seara, în 15 județe, mai ales în zonele montane. Totodată, meteorologii au emis și o informare de ploi pentru vestul și nord-vestul țării.

Astfel, începând de miercuri, ora 20.00, până joi, ora 23.00, în zona Carpaților Meridionali și Occidentali vor fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 60…80 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 90…100 km/h.

ANM precizează că intensificările vor fi resimțite și în județul Caraș-Severin, iar din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (03 / 04 noiembrie), treptat vântul se va intensifica și în județele Timiș, Arad și Bihor, cu rafale de 55…70 km/h.

Începând cu ziua de joi, vântul puternic va ajunge și în nordul, dar și în centrul și estul țării. Județele vizate sunt Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Argeș, Brașov, Dâmbovița și Prahova.

În vigoare mai este și o atenționare de ploi, care va fi valabilă în vestul și nord-vestul țării, în intervalul joi ora 20.00 – sâmbătă ora 10.00.