Un important politician a dat detalii zguduitoare. Este vorba de liderul USR, Dan Barna. Acesta a susținut că este posibil ca în cursul acestui an să plece angajaţi din sistemul bugetar. Barna a spus că Executivul a cerut companiilor de stat “planuri de reformă explicită” care pot avea drept consecinţă şi reorganizarea unor activităţi.

“Reforma administrativă este în programul de guvernare şi este unul dintre obiectivele de policy şi ale acestui an şi ale anilor care urmează. La nivelul acestui buget primul pas a fost acela de îngheţa, de a păstra salariile la nivelul anului trecut tocmai din raţionamentul că trebuie să păstrăm un deficit de 7,2, nu ne permite o creştere de salarii”, a declarat vicepremierul Dan Barna, vineri seară, la Digi 24.

El a precizat că Guvernul a cerut “planuri de reformă explicită” de la companiile publice. De aceea în aceste cazuri nu au fost majorate bugetele.

Întrebat dacă vor pleca bugetari din sistem, viceprim-ministrul a dat un răspuns explicit.

“Posibil să se întâmple lucrul acesta”, a punctat Barna.

Barna aruncă bomba

El a adăugat că planurile de reformă care au fost cerute la unele companii de stat pot presupune şi reorganizarea activităţii, drept consecinţă a optimizării activităţii acestora.

Trebuie subliniat că Guvernul Cîțu a anunțat creșterea salariului mediu. Cu toate acestea vom asista de fapt la cea mai anemică majorare a salariului real din ultima vreme. Salariul mediu net va crește în acest an cu 147 de lei. Adică de la 3.180 în 2020 la 3.323, potrivit proiectului de buget.

Este o creștere nominală de 4,4%. Dacă luăm în calcul și inflația, estimată de Comisia Europeană la 2,6%, pentru 2021, creșterea reală a salariului mediu va fi de cel mult 2%. Este cea mai mică din ultimii ani. Pentru comparație, în 2020, creșterea reală a salariului mediu a fost, conform datelor oficiale, de 3,8%, aproape dublă.

Conform bugetului multianual realizat de Guvern, creșterea reală a salariului mediu va fi de 3,8% în 2022, 4,2% în 2023 și 4,1% în 2024. Peste trei ani, salariul mediu net ar urma să crească la puțin peste 4.000 de lei, ne dau asigurări guvernanții.