Europa trebuie să fie pregătită de război

Ursula von der Leyen a accentuat importanța pregătirii statelor membre ale Uniunii Europene pentru „riscurile războiului”. Aceasta a pus un accent deosebit pe necesitatea de „reconstrucție, refacere și modernizare” a forțelor armate ale blocului comunitar.

„Amenințarea războiului poate că nu este iminentă, dar nu este imposibilă”, a declarat președintele Comisiei Europene, potrivit agenției de presă Baha.

Ursula von der Leyen a subliniat că Europa ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea și fabricarea „următoarei generații de capacități operaționale câștigătoare în luptă”.

„Acest lucru înseamnă să turbo-încărcăm capacitatea noastră industrială de apărare în următorii cinci ani”, a explicat aceasta.

Președintele Comisiei Europene a subliniat că „industria de apărare din Europa are nevoie de acces la capital”.

Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană va stabili un birou pentru inovație în domeniul apărării la Kiev, subliniind că acest lucru va aduce Ucraina „mai aproape” de Europa. A propus, totodată, utilizarea activelor rusești blocate pentru achiziționarea comună de echipamente militare destinate Ucrainei.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen; SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia ar putea ataca NATO peste câțiva ani

Amintim că luni, la Paris, președintele francez Emmanuel Macron a convocat liderii din peste 25 de țări aliate Ucrainei. Acesta i-a îndemnat să acționeze hotărât împotriva unei creșteri evidente a agresiunii ruse. Într-un moment critic pentru Ucraina, președintele Franței a adunat susținători din întreaga Europă pentru a evalua și intensifica sprijinul acordat acestei țări.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat regretul că doar 30% din milionul de proiectile promis de Uniunea Europeană (UE) au fost livrate.

El a subliniat caracterul urgent al reuniunii. Aceasta a fost organizată imediat după împlinirea a doi ani de la invazia rusă în Ucraina. A subliniat importanța sporirii sprijinului financiar și militar pentru Kiev, la nivel național și colectiv.

După întâlnirea recentă cu președintele Ucrainei la Palatul Elysee, unde au semnat un acord de securitate bilateral, Emmanuel Macron a subliniat gravitatea amenințărilor venite din partea lui Vladimir Putin. El se angajează să fie în prima linie a sprijinului pentru Ucraina.

„Vedem, mai ales în ultimele luni, o înăsprire a Rusiei, care s-a ilustrat din nefericire şi în mod crud prin moartea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus. Pe frontul ucrainean, poziţiile sunt tot mai dure şi ştim că Rusia pregăteşte noi atacuri”, a avertizat președintele francez.

Mai multe puteți citi aici.