România se pregătește să facă față incendiilor! Raed Arafat: Putem să ne mobilizăm foarte rapid

Raed Arafat a explicat că România se pregăteşte pentru o îmbunătăţire a componentei aeriene în ceea ce priveşte intervenţia în caz de urgenţă.

„Dacă se întâmplă ceva în România, depinde de amploarea lui. Avem, ca şi organizare, avantajul faptului că suntem un sistem naţional şi că suntem un sistem militar. Putem să ne mobilizăm foarte rapid. Sunt ţări unde este la nivel municipii, care este chiar foarte dificil de coordonat. (…) România va apela la Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, care nu e absolut nicio ruşine, pentru asta a fost creat mecanismul”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Ce s-ar întâmpla dacă unităţile de pompieri ar trece în subordinea autorităţilor locale?

De asemenea, șeful DSU a fost întrebat și ce s-ar întâmpla dacă unităţile de pompieri ar trece în subordinea autorităţilor locale.

„Puteţi să spuneţi la revedere sistemului de urgenţă românesc şi sunt convins că după prima catastrofă toată lumea se va întruni şi o să zică ce prostie am făcut şi o să le ducă înapoi, central, dacă vor mai reuşi”, a răspuns Raed Arafat.

Totodată, acesta a punctat că România se pregăteşte pentru îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie pe cale aeriană, având în vedere că se constată o creştere a temperaturilor de la an la an.

„Noi ne pregătim din ce în ce mai mult. Licitaţia pe elicopterele mari sper să o terminăm cât mai repede şi o să vedem o îmbunătăţire a componentei aeriene coordonată de DSU din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, IGAv-ul o să fie o componentă aeriană foarte puternică sperăm în următorii doi-trei ani, mai ales pe situaţii de catastrofă”, a conchis Arafat.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României