România a luat noi măsuri de securitate în apropierea porturilor din Ucraina

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a dezvăluit în Parlament că au fost luate măsuri pentru întărirea securității și supravegherii în zona Deltei Dunării, în apropierea porturilor din Ucraina atacate de forțele ruse. Măsurile au fost luate în cadrul eforturilor pentru creșterea capacității de supraveghere, observație și intervenție în domeniul terestru, aerian, maritim, cibernetic, electromagnetic și informațional în zonele apropiate porturilor ucrainene de la Dunăre.

„Fără a putea intra în foarte multe detalii, vă pot spune că au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene şi electronice în raionul fluvial aferent braţului Chilia şi raioanelor Sulina şi Sfântu Gheorghe cu senzori specifici şi a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă”, a arătat ministrul.

În contextul în care au fost descoperite, în trei rânduri diferite, resturi de drone pe malul românesc al Dunării, ministrul le-a transmis parlamentarilor că sunt în pregătire „măsuri de securizare a căilor de comunicaţii marine, pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine (…) aflate în derivă în bazinul Mării Negre, în cadrul efortului comun al statelor NATO cu statut de riveran şi al Statelor Unite”.

Platformele de foraj și traficul naval din Marea Neagră sunt supravegheate intens

În plus, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a menționat și o creștere a supravegherii traficului în zona platformelor de foraj marin și în raionul Sulina-Sfântu Gheorghe, cu accent pe cercetarea navală pentru a descoperi și neutraliza minele marine aflate în derivă. Ministrul a subliniat importanța securității la Marea Neagră și a punctat că această temă va fi discutată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de joi.

De asemenea, Angel Tîlvăr a subliniat cooperarea strânsă cu aliații și partenerii în această privință, luând în considerare prezența semnificativă a acestora pe teritoriul României.

„În relaţia cu aliaţii noştri, care au dislocat efective importante în ţara noastră, avem în vedere revizuirea şi adaptarea măsurilor de asigurare a sprijinului de tip naţiune-gazdă, conform prevederilor planurilor aliate şi a solicitărilor partenerilor, în acord cu nivelul prezenţei aliate pe teritoriul naţional, precum şi coordonarea şi monitorizarea transporturilor rutiere, aeriene şi feroviare aparţinând armatelor statelor aliate şi partenere”, a spus Angel Tîlvăr.

Volodimir Zelenski, avertisment privind Republica Moldova

În acest context, menționăm că președintele Volodimir Zelenski a declarat că în planurile lui Vladimir Putin ar intra toate statele aflate cândva sub dominația sovietică. Liderul de la Kiev a făcut astfel referire în speciale la Republica Moldova și Țările Baltice.

„Moldova este una dintre țările în care situația poate exploda din cauza influenței sovietice în această țară. În capul său, din ceea ce știm de le serviciile noastre secrete, el (Putin) vrea să meargă mai departe și gândurile sale nu sunt legate doar de Ucraina. Desigur că vrea mai mult, teritorii care au fost sub ocupația sovietică, vorbesc despre Moldova, despre Țările Baltice”, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, potrivit stirileprotv.ro.