Președintele Volodimir Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit. El a precizat că un număr mare de ucraineni au fost îngropați în diferite locuri din această zonă, inclusiv familii întregi și persoane care au fost torturate.

Liderul de la Kiev a oferit detalii într-un interviu acordat în biroul său pentru Reuters. El a menționat că o anchetă este în curs de desfășurare cu asistență internațională și că există dovezi ale unor crime de război comise de ruși în acele zone.

„În prezent, există 450 de persoane moarte, îngropate. Dar mai sunt și altele, morminte separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a spus el.

Volodimir Zelenski a răspuns și la întrebarea dacă există dovezi ale unor crime de război

„Toate sunt acolo. Comisii de anchetă cu parteneri internaționali, comisii de anchetă comune”, a comentat acesta.

„Procurorii noștri lucrează, de asemenea, cu cei internaționali. Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru.”, a mai spus președintele Ucrainei.

Rusia neagă acuzațiile privind crimele de război

Trebuie spus că Rusia neagă că ar fi vizat civili și a declarat în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de denigrare. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synhubov, a declarat vineri reporterilor, la unul dintre locurile de înmormântare din orașul Izium, că unele corpuri exhumate acolo au fost găsite cu mâinile legate. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la descoperirile din Izium.

Trebuie amintit că, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune german Bild, preşedintele Comisiei Europene a pledat pentru aducerea lui Putin în faţa justiţiei internaţionale, motivând crimele de război comise de militarii săi în Ucraina.

Se strâng probe împotriva Rusiei

Europa nu mai este gata să tolereze acţiunile Kremlinului în Ucraina, iar şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere ferm ca Vladimir Putin să fie adus în faţa justiţiei.

„Putin trebuie să piardă acest război şi să răspundă pentru acţiunile sale, este important pentru mine”, a afirmat Ursula von der Leyen.

După ce a vizitat joi Kievul, fiind a treia vizită în Ucraina de la declanşarea conflictului, şefa Comisiei Europene a explicat că nu există îndoială că în această ţară s-au comis crime de război.

„De aceea susţinem strângerea de probe pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a spus ea, atunci.