Vladimir Putin ''s-a declarat convins că se va reuşi să se dea un nou impuls dialogului politic bilateral datorită eforturilor comune'', într-un mesaj adresat socialistului Rumen Radev, care a câştigat alegerile prezidenţiale din Bulgaria, potrivit unui comunicat al Kremlinului. 

Putin şi-a exprimat, de asemenea, certitudinea că Rusia şi Bulgaria ''vor putea să-şi extindă cooperarea constructivă în diferite domenii, în interesul popoarelor frăţeşti din cele două ţări''.

El a lăudat, printre altele, ''potenţialul considerabil'' pentru dezvoltare al relaţiilor ruso-bulgare, bazate pe ''tradiţiile seculare de prietenie şi pe apropierea culturală şi spirituală''. 

''Bulgaria este o ţară foarte importantă pentru noi'', a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ''Proiecte comune uriaşe erau pe cale de a fi elaborate, dar, din unele motive, au fost anulate şi noi regretăm profund aceasta'', a declarat Peskov presei, făcând apel la punerea în practică de noi proiecte comune. 

Bulgaria se afla pe traseul proiectului de gazoduct South Stream, destinat să aprovizioneze Uniunea Europeană cu gaz rusesc via Marea Neagră. Acest proiect a fost abandonat în 2014 din cauza blocajului autorităţilor bulgare la presiunea Bruxellesului, în plină criză ucraineană. 

Moscova a optat apoi pentru un nou traseu, care soseşte în Turcia, TurkStream. Dar Sofia, dependentă în mod larg de gazul rusesc, şi-a manifestat dorinţa de a relansa South Stream sub o altă formă. 

''Având în vedere situaţia actuală, perspectiva (unei relansări a proiectului de gazoduct) este foarte puţin probabilă'', a estimat totodată Peskov.

Premierul bulgar Boiko Borisov a înaintat parlamentului demisia guvernului său minoritar, a informat luni biroul de presă al guvernului într-un comunicat, relatează Reuters. 

Boiko Borisov a anunţat duminică că demisionează în urma rezultatului scrutinului prezidenţial câştigat de candidatul susţinut de Partidul Socialist, Rumen Radev. Borisov şi-a anunţat intenţia de a demisiona dacă Ţeţka Ţatceva, candidata la preşedinţie pe care a susţinut-o, pierde cursa în favoarea lui Radev, informează Novinite. 

"În scrisoarea sa către parlamentari, premierul bulgar a declarat că guvernul va continua să-şi îndeplinească sarcinile care îi revin până la alegerea unui nou guvern", se menţionează în comunicat. 

Prăbuşirea guvernului Borisov va declanşa o perioadă de incertitudine politică şi va conduce probabil la organizarea de alegeri legislative anticipate în primăvara anului viitor, notează Reuters.

AGERPRES