Rusia vrea să consolideze legăturile cu Coreea de Nord

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că intenționează să consolideze legăturile comerciale și de securitate cu Coreea de Nord și să ofere sprijin acestei țări împotriva Statelor Unite.

Statele Unite și partenerii lor din Asia monitorizează cu atenție gradul de sprijin pe care Rusia îl va acorda lui Kim Jong-Un, liderul a cărui țară a efectuat singurele teste cu arme nucleare în secolul XXI.

Rusia, o țară membră cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, pare să își revizuiască abordarea față de Coreea de Nord. Acest lucru a fost subliniat de Putin când a exprimat admirație pentru modul în care Phenianul a rezistat la ceea ce el consideră a fi:

 • presiune economică
 • șantaj
 • și amenințări din partea SUA

Într-un articol publicat de presa de stat nord-coreeană, Vladimir Putin a exprimat apreciere pentru Kim, numindu-l „tovarășul”. Acesta a promis să lucreze împreună pentru a contracara „restrictiile unilaterale nelegitime”, să stimuleze comerțul și să consolideze securitatea în întreaga Eurasie.

„Washingtonul, care refuză să pună în aplicare acordurile încheiate anterior, înaintează în mod continuu noi cerinţe, din ce în ce mai stricte şi evident inacceptabile”, a afirmat Putin în articolul tipărit pe prima pagină a ziarului nord-coreean Rodong Sinmun, organul de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere.

„Rusia a sprijinit întotdeauna şi va continua să sprijine RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi eroicul popor coreean împotriva unui inamic insidios, periculos şi agresiv”, declară Putin în articolul său.

În presa de stat nord-coreeană au apărut articole care elogiază Rusia și susțin operațiunile militare ale acesteia în Ucraina, descriindu-le ca fiind un „război sacru al tuturor cetățenilor ruși”.

vladimir putin kim jong un
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Vladimir Putin a vizitat Coreea de Nord

Vizita lui Putin în Coreea de Nord are loc într-un moment în care SUA acuză Phenianul că a furnizat Rusiei „zeci de rachete balistice și peste 11.000 de containere cu muniții” care ar putea fi utilizate de Moscova în Ucraina. Coreea de Sud, un aliat apropiat al SUA, a exprimat îngrijorări similare.

Luni, Casa Albă a exprimat îngrijorare cu privire la intensificarea legăturilor dintre Rusia și Coreea de Nord.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat că este foarte probabil că Putin va căuta să obțină arme pentru a sprijini războiul în Ucraina.

Moscova și Phenianul au respins acuzațiile privind livrările de arme, dar au anunțat că vor intensifica cooperarea lor militară, inclusiv prin posibile exerciții militare comune.

Este posibil ca Rusia să depășească întreaga alianță NATO în producția de muniție în acest an. Vizita lui Putin este văzută probabil ca o demonstrație a capacității Moscovei de a exercita o influență perturbatoare asupra Washingtonului în diverse crize globale.

kim jong un vladimir putin
SURSA FOTO: X (Twitter)/ BNO News

Rusia şi Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat

În martie, Rusia a folosit dreptul său de veto pentru a bloca reînnoirea anuală a unui grup de experți responsabili cu monitorizarea aplicării sancțiunilor pe termen lung impuse de ONU împotriva Coreei de Nord, ca urmare a programelor sale nucleare și de rachete balistice.

Iuri Ușakov, consilierul lui Putin pe probleme de politică externă, a sugerat că Rusia și Coreea de Nord ar putea încheia un acord de parteneriat în timpul vizitei, concentrându-se pe aspecte de securitate.

El a afirmat că acordul nu va viza o altă țară și va defini perspectivele unei cooperări viitoare.

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, vizita va cuprinde:

 • discuții directe între cei doi lideri
 • un concert de gală
 • o recepție oficială
 • ceremonii de gardă de onoare
 • semnarea documentelor
 • și o declarație comună în fața presei

În delegația rusă se află:

 • ministrul apărării Andrei Belousov
 • ministrul de externe Serghei Lavrov
 • miniștrii pentru resurse naturale, sănătate și transporturi
 • șefii agenției spațiale ruse, căilor ferate
 • responsabilul principal pentru energie, vicepremierul Aleksandr Novak
Coreea de Nord, Rusia
Sursă: Dreamstime

Coreea de Nord pare să fi făcut pregătiri pentru o paradă militară

Înaintea vizitei, Coreea de Nord pare să fi efectuat pregătiri pentru o posibilă paradă militară în centrul capitalei Phenian. Cel puțin asta arată imaginile captate de un satelit comercial.

Victor Cha, un fost oficial american în domeniul securității naționale, care activează în prezent la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că summitul reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a SUA de la Războiul Coreei.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor ONU începând din 2006 din cauza programelor sale balistice și nucleare. Aceste măsuri au fost întărite în decursul timpului.