Rusia, pregătită pentru discuții de pace

Rusia, pregătită pentru discuții de pace. Într-un discurs susținut la reuniunea G20, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este „pregătită pentru discuții” pentru a pune capăt „tragediei” războiului din Ucraina. Cu toate acestea, liderul rus a aruncat vina pe o lege din Kiev care, în opinia sa, interzice discuțiile cu actualul lider de la Kremlin.

Invazia lansată de Rusia în Ucraina în februarie anul trecut a cauzat devastare în țară și a dus la un număr semnificativ de victime, atât militare, cât și civile. Putin a folosit discursul său pentru a sugera că este necesară găsirea unei soluții pentru a opri „tragedia” conflictului din Ucraina. El a afirmat că Rusia nu a refuzat niciodată să participe la discuții de pace cu Ucraina.

Discuțiile cu Vladimir Putin sunt imposibile

Amintim că în octombrie 2022, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care discuțiile cu omologul său rus deveneau imposibile. Chiar dacă discuțiile cu liderul de la Kremlin nu se mai pot efectua, legea nu prevede că nu se poate discuta cu Rusia în general.

Mai mult, Kievul a subliniat, și nu doar o singură dată, că nu este dispus să negocieze cu Rusia într-un mod care ar putea duce la pierderea unor teritorii ucrainene.

Tensiunile dintre cele două țări continuă să fie la cote înalte, chiar dacă Vladimir Putin s-a declarat deschis la discuții.

Putin a folosit, de asemenea, discursul său pentru a aborda chestiuni geopolitice extinse. El a menționat mutarea unei părți semnificative a activității economice în:

  • Asia
  • Africa

Nu în ultimul rând, el a subliniat contribuția Rusiei la obiectivele climatice globale și de dezvoltare. Pe fond, Putin a indicat interesul său în extinderea influenței Rusiei în sudul global.

Niciun comentariu referitor la rachetele balistice de la Iran

Kremlinul a refuzat miercuri să comenteze o sugestie a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, potrivit căreia Iranul ar putea lua în considerare posibilitatea de a furniza Rusiei rachete balistice pentru a le folosi în Ucraina.

„Dezvoltăm relații cu Iranul, inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare, dar nu comentăm aceste informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă obișnuit.

Kirby a declarat că Statele Unite vor monitoriza situația dintre Iran și Rusia. Dacă este necesar, se vor lua măsuri adecvate.

vladimir putin
SURSA FOTO: Dreamstime

Nicio încetare a luptelor în ciuda deteriorării vremii

Forțele ucrainene și rusești continuă să desfășoare operațiuni ofensive în estul și sudul țării. Operațiunile au loc în pofida condițiilor meteorologice ploioase și cu zăpadă.

Consilierul administrației militare ucrainene din regiunea Kherson, Serhiy Khlan, a precizat luni că bombardamentele rusești de pe malul vestic al regiunii Kherson au scăzut. Asta s-a întâmplat având în vedere condițiile meteo nefavorabile.

Nadiya Zamryha a precizat că forțele rusești continuă să desfășoare asalturi în zona Kupyansk. Asalturile au loc în ciuda:

  • zăpezii
  • și a gerului.

Nadiya Zamryha este purtătorul de cuvânt al Brigăzii 14 mecanizate ucrainene.

ISW notează, de asemenea, că președintele ucrainean a subliniat necesitatea de a consolida capacitățile ucrainene înainte de iarnă. Declarațiile au fost făcute în timpul unei întâlniri cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Așa-numiții „milbloggeri” au comentat, de asemenea, deteriorarea condițiilor meteorologice, scrie CNBC.

„Milbloggeri ruși au afirmat pe 20 și 21 noiembrie că atât forțele rusești, cât și cele ucrainene se străduiesc să opereze dronele, inclusiv pentru reglarea focului de artilerie, în condițiile meteo nefavorabile de pe tot frontul”, notează ISW în analiza de marți.