Vladimir Putin acordă cetățenia străinilor care au luptat în armata rusă

Vladimir Putin a semnat recent un decret prin care se acordă cetățenia rusă străinilor care încheie un contract cu Forțele Armate ale Rusiei.

Conform unui decret recent semnat de Vladimir Putin, străinii care participă la operațiuni militare speciale alături de Forțele Armate ale Federației Ruse pot solicita cetățenia rusă.

Decretul prezidențial al lui Putin a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice. Informațiile au fost furnizate de TASS. Potrivit documentului, străinii care sunt eliberați din serviciul militar în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse au posibilitatea să solicite cetățenia rusă. Aceștia pot fi eliberați din motive de sănătate, la atingerea limitei de vârstă, la expirarea contractului sau din cauza încetării legii marțiale.

De asemenea, rudele acestor categorii de cetățeni străini vor beneficia de dreptul de a obține cetățenia rusă conform aceluiași decret.

Decretul stipulează cerințele specifice cu privire la documentele ce trebuie însoțite de cererea de obținere a cetățeniei. Astfel, solicitantul trebuie să furnizeze copii ale pașaportului său și contractul de serviciu în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Acesta trebuie să fie pe o perioadă de minimum un an. Mai este nevoie și de un certificat de schimbare a numelui sau prenumelui (în cazul în care există modificări).

Solicitanții de cetățenie vor fi amprentați

În plus, un alt aspect esențial este supunerea la înregistrarea obligatorie a amprentelor digitale. În momentul depunerii cererii, rudele străinilor trebuie să prezinte certificate medicale ce confirmă absența consumului de stupefiante sau substanțe psihotrope. Precum și absența bolilor infecțioase periculoase pentru alți indivizi.

De asemenea, este necesar să atașeze un certificat care să ateste absența infecției cu virusul HIV.

În anexa decretului semnat, a fost publicat și un model de cerere format din șapte pagini. El este destinat obținerii cetățeniei ruse de către străinii care servesc în Forțele Armate Ruse.

În altă ordine de idei, ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a reușit să recupereze 248 de soldați. Aceștia au fost repatriați într-un schimb de prizonieri cu Ucraina. Înțelegerea a fost facilitată de Emiratele Arabe Unite.

„În urma unui proces complex de negocieri, 248 de militari ruşi au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a declarat ministerul rus într-un comunicat pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a indicat că negocierile au fost facilitate de Emiratele Arabe Unite, conform informațiilor furnizate de Reuters.