Întâlnirea dintre Vladimir Putin și reprezentanţii marilor companii italiene, printre care și Enel, care este controlată de stat a avut loc în ciuda unui apel din partea guvernului de la Roma ca oamenii de afaceri să nu participe, în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

Mai exact, liderii occidentali se pregătesc tot mai mult pentru o acțiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei și își fac planuri să apere Europa de potențiale întreruperi ale livrărilor de energie din Rusia.

Pe de altă parte, referitor la domeniul energiei, acesta este un subiect prioritar pe agenda europeană, având în vedere creșterea fără precedent a prețului la gaze care se resimte în facturile europenilr, al întreprinderilor și gospodăriilor.

Trebuie menționat faptul că Rusia este cea care furnizează Uniunii Europene circa o treime din necesarul său de gaz. În acest sens, Putin a subliniat faptul că și Italia este pentru Rusia unul dintre partenerii economici ” de vârf”.

„Aş vrea să subliniez că Rusia consideră Italia unul din partenerii economici de vârf”, a spus Putin în deschidere, conform Agerpres.

Totodată, liderul rus a mai adăugat că grupurile energetice din Italia continuă cooperarea cu Gazprom, având în vedere contractele pe termen lung. El a subliniat faptul că italienii pot cumpăra gaz la prețuri mult mai mici, față de cele de pe piață.

Vladimir Putin, despre contractele cu Gazprom

„Aş vrea să subliniez că grupurile energetice italiene continuă să coopereze cu Gazprom în baza unor contracte pe termen lung şi pot acum să cumpere gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă, care au crescut semnificativ odată cu venirea frigului şi oferta slabă”, a adăugat liderul de la Kremlin în intervenţia sa.

Vladimir Putin a mai subliniat faptul că Moscova este mulţumită mai ales de cooperarea cu companii şi bănci italiene în proiecte ample în sectorul energetic, cum sunt Yamal LNG şi Arctic LNG 2.

Referitor la relația cu Italia, liderul Rusiei a amintit și că țara pe care o conduce operează circa 500 de firme italiene în sectoare ca energia, metalurgia şi bănci-finanţe, cu investiţii de circa 5 miliarde de dolari.

Putin a mai subliniat faptul că în ciuda pandemiei şi a „volatilităţii” economiei mondiale, „ţările noastre au reuşit să menţină cooperarea economică la un nivel mai curând ridicat”. El a ținut să dea asigurări conform cărora Rusia este „un furnizor de încredere de resurse energetice către consumatorii italieni”.

Trebuie menționat fatpul că reuniunea la care a participat Vladimir Putin a fost organizată de camera de comerţ italo-rusă şi comitetul de afaceri italiano-rus condus de Marco Tronchetti Provera, directorul grupului Pirelli.

Liderii de afaceri italieni, între care s-a mai numărat CEO-ul UniCredit Andrea Orcel, s-au reunit în două hoteluri de lux din Roma şi Milano.

Amintim faptul că Italia a fost al cincilea mare partener comercial al Rusiei în 2020, când volumul comerţului bilateral a fost cu 44% mai mare în primele nouă luni ale anului comparativ cu anul precedent. Potrivit Reuters, în jur de 40% din gazul utilizat de Italia provine din Rusia.