Acuzaţii foarte grave la adresa Washingtonului, venite chiar din partea lui Vladimir Putin personal.

Vladimir Putin: SUA produce arme biologice în ţările ex-sovietice, în zeci de laboratoare și centre specializate

Este vorba despre o presupusă implicare a Statelor Unite în laboratoare care ar produce arme biologice în spaţiul ex-sovietic.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, afirmă că biolaboratoarele americanilor colectează materiale biologice şi studiază specificul răspândirii bolilor periculoase. Liderul de la Kremlin a indicat şi Ucraina, unde americanii ar dezvolta arme biologice în aceste laboratoare.

Declaraţiile au fost făcute de Vladimir Putin luni, 16 mai, cu ocazia summitului aniversar al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) de la Moscova, transmite agenţia TASS.

„Am tras de mult timp un semnal de alarmă cu privire la activitatea biologică a Statelor Unite în spațiul post-sovietic.

După cum știți, Pentagonul a creat zeci de laboratoare și centre specializate în biologie în regiunea noastră comună.

Și ei nu sunt deloc ocupați să ofere asistență medicală practică populației din țările în care și-au lansat activitățile”, a precizat Vladimir Putin.

Ce ar fi descoperit ruşii după ce au declanşat invazia din Ucraina, potrivit lui Vladimir Putin?

Liderul de la Kremlin a vorbit şi despre principala misiune pe care ar avea-o aceste laboratoare din spaţiul ex-sovietic şi despre care s-ar fi descoperit mai multe abia în urma invaziei din Ucraina: „colectarea de materiale biologice și studierea în scopuri proprii a specificului răspândirii virusurilor și a bolilor periculoase”.

„Acum, în cursul unei operațiuni speciale în Ucraina, au fost obținute dovezi documentare care arată că, în esență, componente ale armelor biologice au fost create în imediata vecinătate a granițelor noastre”, a adăugat Vladimir Putin.

Nu este pentru prima oară când Rusia vine cu astfel de acuzaţii îndreptate împotriva americanilor. Moscova a vorbit de mai multe ori, în ultimele săptămâni, despre laboratoare biologice deţinute de Statele Unite în Ucraina şi finanţate inclusiv de Hunter Biden, fiul preşedintelui SUA, Joe Biden.

Mai mult, Rusia a cerut şi Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să realizeze o anchetă pe această temă. De cealaltă parte, americanii au negat că ar fi dezvoltat arme biologice în Ucraina, afirmând că laboratoarele de cercetare biologică din această ţară nu aveau scop militar.