Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat că este „adversarul declarat” al alocărilor bugetare din PIB pe domenii, arătând că bugetul trebuie construit multianual, pe proiecte, fără impunere de cifre pe domenii.

„În ceea ce priveşte alocările propuse din PIB pe domenii, voi fi un adversar declarat al acestor alocări. Bugetul trebuie construit multianual, pe proiecte, fără impunere de cifre pe domenii”, a precizat Vlădescu în cadrul audierilor de la comisiile parlamentare de buget-finanţe

El a răspuns astfel întrebării deputatului PNL Eugen Nicolăescu privind asigurarea a 6% din PIB pentru educaţie, 2% din PIB pentru armată, 1% din PIB pentru justiţie, 6% din PIB pentru sănătate.

Vlădescu a explicat că, de exemplu, în 2004 s-au alocat sume foarte mari pentru învăţământ şi nu au mai putut fi absorbite, rămânând disponibil solid pentru personal şi atunci a apărut solicitarea de majorare a salariilor pentru profesori. „Din păcate, un sector nu poate fi salarizat altfel decât ceilalţi bugetari”, a adăugat Vlădescu.

El a mai spus că legea responsabilităţii fiscale elaborată acum are un paragraf în care elimină acest sistem de alocare bugetară. „Sunt adversarul acestei preîmpărţiri a bugetului”, a adăugat Vlădescu.

SURSA: Mediafax