Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susține că decizia redeschiderii școlilor are la bază numărul infectărilor. Mai exact, potrivit acestuia, o creştere a numărului de cazuri grave de COVID-19 înainte de 8 februarie ar putea duce la revocarea deciziei de reluare a cursurilor cu elevii în bănci în funcţie de rata de infectare şi localităţi.

“Decizia este condiţionată de cifrele pe care le vedem în fiecare zi şi de evoluţia lor. Există riscuri legate de deschiderea şcolilor şi, în general, de orice măsură, de relaxare, e luată. (…) Credem că acesta este un risc care merită asumat în condiţiile actuale sau în condiţiile în care va scădea sau va creşte foarte puţin”, a declarat Vlad Voiculescu joi seară, la TVR.

Totodată, acesta a mai precizat că se va ţine cont de rezultatele testelor, de cazurile din Terapie Intensivă şi de decesele înregistrate în următoarea perioadă. Potrivit ministrului,  un număr de 1.500 de pacienţi care să aibă nevoie de terapie intensivă “e deja mult”.

“Vom măsura ca şi până acum cele câteva lucruri care contează. (…) Astăzi avem o mie şi un pic de cazuri în ATI. Dacă numărul ăsta va creşte semnificativ – adică 1.500 deja e mult – atunci vom lua în calcul revizuirea deciziei”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății confirmă numărul mic al testărilor

În același timp, Vlad Voiculescu a vorbit și despre numărul mic  de testări din ultima perioadă, iar acest lucru, potrivit ministrului, nu are nicio legătură cu capacitatea de testare.

”De acord cu faptul că testele sunt foarte puţine în acest moment şi asta nu are legătură cu capacitatea de testare”, a mai spus acesta.

Ministrul a ami subliniat faptul că “impactul sărbătorilor a fost unul minim” în ceea ce priveşte răspândirea pandemiei în România.

“Aproape că nu am văzut un impact negativ deloc al sărbătorilor şi atunci avem motive să credem că lucrurile ar putea fi ţinute în frâu”, a mai declarat ministrul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin