UPDATE: Specialiştii în domeniul medical au avut o întâlnire de urgenţă la Ministerul Sănătăţii. Directorul Institutului de Boli Infecţioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat că s-a cerut instalarea de scannere termice pe aeroporturile din România, pentru a fi depistate persoanele cu febră, care ar putea fi purtătoare ale virusului. El a mai spus că este vorba de virus nou, cu o structură genetică nouă, iar perioada de incubaţie este de 14 zile.

______

Este vorba de 50 de muzicieni care au concertat în orașul Wuhan din China, iar o parte din artiști au fost trimiși în carantină, la domiciliu, de către conducerea Filarmonicii Banatul din Timișoara. Orchestra este formată din angajați de la filarmonicile din Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța. Turneul din China a durat 50 de zile, iar concertul inaugural a fost chiar în Wuhan, pe 3 decembrie, anul trecut, când încă nu apăruseră oficial cazurile de îmbolnăvire.

După cum scrie „Libertatea„, aceştia s-au întors în România marți seara, fiind duși cu autocarul la sediul Filarmonicii Banatul din Timișoara, de unde au plecat mai departe spre localitățile de domiciliu. 18 dintre ei sunt angajați ai instituției de cultură timișorene şi au fost trimiși la analize.

De două ori în Wuhan

Calendarul turneului arată că artiștii români au fost în Wuhan de două ori, în perioada 3-5 decembrie 2019. Concertul inaugural al turneului a fost la Wuan Qintai Grand Theatre, în primele zile din decembrie. Muzicienii s-au întors în Wuhan, în 2 ianuarie, însă au trecut doar prin aeroport, în drum spre un alt concert, la Chongqing. Abia în 20 ianuarie au pornit spre Europa, din Beijing, scrie Timiş Online.

Fără filtre şi controale în aerporturi

”Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat niciun virus. De atunci nu s-au mai întors în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri și am trimis colegii imediat ce au ajuns în Timișoara, la Medicina Muncii, să fie controlați, în ziua în care au ajuns. Au fost unii colegi și azi dimineață. Suntem în corespondență cu DSP, dacă mai este nevoie”, a declarat pentru „Libertatea” Ioan Gârboni, directorul filarmonicii din Timișoara.

El a decis ca muzicienii să stea acasă, într-un fel de carantină. ”Prin decizie directorială, o să-i învoiesc două săptămâni, să stea acasă. Într-un fel de carantină. Nu este nevoie de concediu medical. Ei vor fi plătiți, bineînțeles. Sunt sfătuiți să nu contacteze mai multe persoane. Nu cred că o să se întâmple absolut nimic. Nu s-au făcut niciun fel de controale pe aeroporturi, nicăieri, nici în Germania, deși se știa că vin din China”, a mai declarat Ioan Gârboni.