Un nou virus face ravagii în România! Are o mortalitate de 98%

Astfel, medicul veterinar Alexandru Supeanu, responsabil din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în proiectul de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), a explicat că „singura veste bună în ceea ce priveşte pesta porcină africană este că nu se transmite la om”.

„Dacă ne referim la gravitatea virusului, rata de mortalitate este 98-99%. Din punct de vedere economic este un dezastru, nu există vaccin, nu există tratament eficient, este un virus foarte rezistent în mediu, îl iei pe haine, pe talpa pantofului şi-l duci mai departe. Trăieşte chiar şi în alimentele care nu sunt preparate termic. Dacă afumi carne infestată cu virus, nu omori virusul. Ajungi să consumi acea carne şi ce rămâne dai porcului, acesta se va îmbolnăvi”, a explicat medicul.

Pagubele estimate sunt de 1 miliard de euro

Alexandru Supeanu a explicat că, în cazul în care la o fermă apare un singur caz, toți porcii sunt omorâți „măsură preventivă”.

„Dacă la o fermă de porci apare un caz, se omoară toţi porcii, ca măsură preventivă. Dacă halele unde sunt ţinuţi porcii sunt la o anumită distanţă, dacă sunt respectate toate normele de bio-securitate, e posibil să se facă o depopulare parţială. S-a încercat asta la nivel european şi internaţional, dar fără succes”, explică specialistul.

Totodată, de când a apărut primul caz de pestă porcină în România, în anul 2017, pagubele estimate sunt de aproximativ 1 miliard de euro.

„Sunt cifre neoficiale. Oficial putem calcula despăgubirile plătite proprietarilor, dar am avea un rezultat subevaluat. Dacă nu ai un sistem de incinerare, trebuie îngropaţi în pământ. Gândiți-vă ce înseamnă să îngropi 30.000 de porci dintr-o fermă. E nevoie de mai multe straturi, unele impermeabile pentru a se evita contaminarea pânzei freatice”, completează medicul veterinar.

Care este, de fapt, adevărata problemă?

Totuși, acesta punctează că există și o evoluție pozitivă, deoarece poate fi observată o scădere a numărului de cazuri.

„Se poate observa o scădere a numărului de cazuri, de la foarte foarte rău, până la rău spre aşa şi aşa”, a explicat specialistul, înainte de a puncta că problema principală a fost că întreaga pandemie a fost pusă pe umerii medicilor veterinari.

„Este greşit, foarte greşit. Dovada este şi estimările neoficiale conform cărora s-au înregistrat pagube materiale de peste un miliard de euro. Repet, nu este o cifră cuantificată matematic oficial”, spune Supeanu.

De asemenea, acesta a efectuat și o comparație cu pandemia cauzată de noul coronavirus.

„Cum era dacă erau lăsate doar autorităţile medicale să facă faţă pandemiei? E nevoie şi la pesta porcină de un efort din partea mai multor autorităţi. Noi ca medici veterinari de exemplu nu avem voie să intrăm în gospodăriile oamenilor fără acceptul acestora.

S-a demarat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că pesta va fi gestionată de un comitet format ANSVSA, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii şi MAI. Astfel unele dintre responsabilităţi urmează a fi transferate şi sunt sigur că gestionarea pestei porcine va fi mult mai eficientă. O altă problemă este reticenţa oamenilor de a respecta regulile”, explică medicul veterinar.

Sursă foto: Dreamstime