Violeta Alexandru le-a dat ultimatum directorilor inspectoratelor teritoriale de muncă. Ministrul le-a certu acestora să termine cu ”practicile” de atenţionat persoana la care merg în control și totodată, să iasă din birouri, “din locurile comode” în care stau cu aer condiţionat, şi să meargă alături de echipe pe teren.

Ministrul a mai precizat că nu își dorește ca inspectorii să dea amenzi usturătoare, ci doar să își facă activitatea responsabilă, așa cum prevede legea.

“Aş vrea să le transmit inspectorilor, inspectorilor şefi, inspectorilor din inspectoratele teritoriale de muncă că nu le cer să facă norma. Scopul nu este să îmi comunice mie statistici peste statistici pentru că verific în teren, inclusiv personal, în ce măsură activitatea lor este desfăşurată riguros şi făcută cu responsabilitate în scopul prevenirii încălcării legii cu privire la măsurile de distanţare socială, cu privire la protejarea angajaţilor.

De aceea le spun nu norma mă interesează, ci activitatea serioasă, activitatea responsabilă pe care vă rog să o desfăşuraţi în comunităţile, în judeţele de care răspundeţi”, a spus Violeta Alexandru.

Trebuie să meargă pe teren

Totodată, ministrul le-a cerut inspectorilor șefi să iasă mai repede din sediile ”unde stau comod” și să se alăture echipelor de teren, mai ales în această perioadă.

“Aş vrea ca toţi inspectorii şefi să fie cu echipele lor pe teren. Daţi un exemplu personal, mergeţi cu aceste echipe, mergeţi în vizite neanunţate, în sensul în care vă cer să terminaţi cu practicile de sunat pe telefon şi atenţionat persoana la care vă duceţi în control. Vă rog să înceteze orice fel de practică despre care am cunoştinţe că se mai întâmplă în inspectoratele teritoriale de muncă şi să vă asumaţi responsabil rolul pe care îl aveţi, şi anume pe de o parte de educare şi pe de altă parte de sancţionare, acolo unde se impune.

(…) Cer inspectorilor şefi să ieşiţi din birouri, din teren, din locurile comode în care staţi cu aer condiţionat, plăcut în sediile noastre ale inspectoratele teritoriale de muncă şi să mergeţi alături de echipe în teren în această perioadă”, a precizat Violeta Alexandru.

Adio concedii

Pe lângă implicarea în teren pe care o cere, Alexandru a mai cerut mobiliazare maximă, iar în privința concediilor, cel mai bine ar fi ca acestea să nu fie luate în această perioadă, dacă se dorește într-adevăr ”un respect din partea oamenilor”.

“Se pregătesc noi măsuri de sprijin adoptate de către Guvern în perioada următoare. Vor fi nişte decizii luate în legătură cu activitatea zilierilor şi sezonierilor. Săptămâna viitoare vom lansa public o aplicaţie prin care să se poată înregistra mult mai uşor folosind tehnologia, activitatea celor care lucrează în regim de zilieri, vom avea verificări şi în această privinţă, le luăm pe rând, vă cer mobilizare maximă, fără concedii, nu e cazul de concedii în această perioadă, dacă vreţi respect din partea oamenilor, acest respect se câştigă prin muncă şi seriozitate”, a mai spus Violeta Alexandru.

De asemenea, ministrul a mai cerut şefilor de ITM-uri să fie atenți și să reacţioneze atunci când în drumul spre serviciu văd un şantier în care muncitorii nu au echipamente de protecţie.

“Rog şefii, inspectorii şefi din teritoriu să iasă în teren alături de echipe. Şi le mai cer un lucru, în încheiere, le cer să le pese. Dacă în drumul lor de acasă la serviciu văd un şantier în care se lucrează fără echipamente de protecţie, să se dea jos din maşinile scumpe şi să vadă ce se întâmplă.

Dacă au semnale, că doar nu le-oi primi doar eu, dacă au semnale de la oameni că există muncă nedeclarată sau că lucrează în condiţii primare, în sensul de nu li se asigură un confort, o stare minimală, decentă pentru desfăşurarea activităţii, să le pese”, a mai transmis Violeta Alexandru.