Aflată la Botoșani, ministrul Muncii Violeta Alexandru a vorbit despre metoda prin care pensiile românilor ar trebuie calculate. În plus, ministrul a declarat că pensiile vor crește cu siguranță de la 1 septembrie.

„Eu cred că ceea ce trebuie să primeze este corectitudinea şi principiul contributivităţii.

Grija mea este ca între cine a muncit toată viaţa în fiecare zi şi are stagiu complet şi cine, din diverse motive, nu a putut să facă – eu nu judec, eu nu plec de la premisa că nu a dorit – pensiile, să nu se apropie, pentru că atunci descurajezi munca.

Dacă eu îţi dau semnalul că va creşte pensia celui care nu a muncit cât ai muncit tu şi, deci, e mai avantajos să stai şi să nu munceşti decât să munceşti, eu nu cred că este un semnal corect pentru societatea românească”, a afirmat Violeta Alexandru.

”Știm foarte bine care e traiul zilnic al unui om”

Acum două zile, ministrul Muncii a fost prezent în direct la TVR 1, acolo unde a vorbit despre pensii. Aceasta a declarat că se dorește ca pensiile să crească nu mai mult decât 10% doar că acest lucru trebuie să aibă susţinerea bugetului, pentru că venim după o perioadă în care economia a fost greu lovită.

„Mesajul pe care vreau să-l transmit este că acest Guvern este responsabil. Va fi o creştere a pensiilor. Este un Guvern responsabil care va anunţa o eventuală modificare a legii, în sensul procentului de 40% la sută cunoscut, în baza unor analize privind încasările la buget.

Nu este nimeni care să nu vrea, mai ales că ştim foarte bine care e traiul zilnic al unui om care, după o viaţă de muncă, uneori în condiţii foarte grele, este în situaţia de a avea nevoie de medicamente, este în situaţia de a se descurca singur de cele mai multe ori.

Să nu se creadă că nu avem nicio înţelegere. În mod evident, dincolo de orice populism, suntem oameni responsabili şi vom comunica acest lucru în baza datelor privind încasările la buget. (…) Nu este nimeni în această echipă guvernamentală care din rea voinţă să nu fie de acord cu cerinţele pensionarilor, pentru că nu avem cum.

Este evident că este necesară o suplimentare, dar acest lucru trebuie să aibă susţinerea bugetului, pentru că venim după o perioadă de pandemie, în care economia a fost greu lovită”, a explicat ministrul Muncii la TVR1.