Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul acestei zile în 24 de judeţe şi în zona Municipiului Bucureşti.

Cod galben de furtună în România

Potrivit datelor transmise de ANM între orele 12:00 – 23:00, local, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină în Banat, cea mai mare parte a Crişanei, în vestul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, nordul Dobrogei şi în sudul Moldovei.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp, izolat de peste 30 – 40 l/mp.

Judeţele aflate sub avertizare sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.

În București, în acelaşi interval orar, vremea va fi în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50 – 60 km/h. În intervale scurte de timp se vor acumula, în medie, 8 – 10 l/mp, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în celelalte regiuni.

Vreme extremă în România! Sunt așteptate ploi cu grindină și vijelii

Potrivit informațiilor transmise de Iris Răducanu, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat că este în vigoare atenționarea Cod Galben de instabilitate atmosferică și vor mai fi perioade cu averse torențiale, vânt, grindină și vijelii.

„În zona Banatului, a Munteniei, a Olteniei, în Dobrogea, Sudul și Centrul Moldovei, în Transilvania și în zona de Munte, acolo unde s-au acumulat deja și așteptăm să se mai acumuleze, cantități de 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat 30-35 de litri pe metru pătrat.

La această oră sunt valabile și două atenționări de tip nowcasting de Cod Portocaliu pentru vestul și sud-vestul teritoriului, acolo unde ne așteptăm la cantități de 35, 40 de litri pe metru pătrat”, a declarat ea în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

Potrivit spuselor sale, duminică, 28 mai 2023, ar putea continua instabilitatea atmosferică în jumătatea de sud a țării, iar la începutul săptămânii viitoare, astfel de fenomene meteo s-ar putea semnala în regiunile sudice și în ținuturile vestice.