Gata, s-a zis cu noi! Iarna va îngenunchea Europa. De la cel mai înalt nivel se avertizează că vine o iarnă sumbră, în condițiile în care resurgența focarelor de COVID-19 a forțat administrațiile naționale să introducă noi restricții în încercarea de a curba al doilea val pandemic, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, peste 42,9 milioane de persoane au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus la nivel global și în jur de 1,1 milioane au murit. Bilanțul a fost realizat chiar de Reuters.

Chiar dacă se speră în apariția cât mai grabnică a unui vaccin anti-COVID, Matt Hancock, secretarul britanic pentru Sănătate, a avertizat că un vaccin nu va fi disponibil pe scară largă până anul viitor și a subliniat că „încă nu suntem acolo”.

Peste tot în Europa, COVID face prăpăd. Franța a raportat în premieră peste 50.000 de cazuri noi duminică, iar continentul a depășit pragul psihologic de 250.000 de decese legate de COVID-19.

Chiar dacă se încercă evitarea unui „lockdown”, creșterea numărului de cazuri noi a forțat guvernele din Europa să implementeze noi restricții.

Cancelarul german a avertizat că la orizont se întrevăd luni „foarte, foarte grele”, la o reuniune cu liderii din CDU, potrivit cotidianului Bild.

În Spania, unde au fost confirmate peste 1 milion de cazuri de COVID-19 de la izbucnirea crizei sanitare, premierul Pedro Sanchez a avertizat că țara se confruntă cu o situație „extremă” și a anunțat duminică reinstituirea stării de urgență, implementând ordine de rămânere în case pe timp de noapte la nivel local și interdicții de călătorii între regiuni în anumite cazuri.

Italia, cea mai afectată țară în fazele timpurii ale crizei sanitare în martie, a impus la rândul său restricții. Cinematografele și sălile de fitness se închid, restaurantele și barurile pot funcționa până la ora 6 PM, iar în anumite regiuni au fost introduse ordine de rămânere în case.

În România, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, 2.844 de cazuri noi de COVID-19 la nivel național, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor depistate pe teritoriul României a urcat la 212.492. Potrivit autorităților, 151.811 pacienți au fost declarați vindecați.