După o vară caniculară, cu zile întregi în care am avut parte de aproape sau peste 40 de grade Celsius, România a intrat abrupt în toamnă. Începutul de săptămână ne aduce frig, dar și avertizări meteorologice de fenomene periculoase. Mai multe zone din țară sunt sub avertizare Cod Galben în prima parte a zilei.

Vine frigul!

Potrivit ANM, vremea se răcește, cerul va fi înnorat și vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă, ziua, în majoritatea zonelor țării, iar noaptea, în regiunile din jumătatea nordică și doar izolat în rest.

Va continua să plouă în aproape toată țara, în special în Oltenia, Moldova, Muntenia, Transilvania și Maramureș. Cantitățile de apă vor depăși 60 l/mp, iar rafalele vor trece de 55 km/h. Începând de marți după-amiază și până vineri, va ploua însemnat cantitativ îndeosebi în jumătatea de nord a țării.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 grade Celsius în depresiuni și 23 de grade Celsius în sud-estul țării. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană, iar local și temporar și în regiunile sudice.

Bucureștiul, sub avertizare

În Capitală va ploua, vor fi tunete, fulgere și vânt moderat, iar maxima zilei va fi de 22 de grade Celsius. Temperatura minimă se va situa peste norma climatologică și va fi de 14-16 grade Celsius.

Cod Galben, valabil până la ora 12

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabil pentru 28 de județe, de luni seară până marți la prânz. Avertizarea, care a intrat în vigoare luni, la ora 18.00, și expiră marți, la ora 12.00, anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ.

Avertizarea vizează județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Teleorman și Olt.

Cod Portocaliu în mai multe județe

Meteorologii au emis, o avertizare cod portocaliu de ploi, cu vijelii și grindină pentru județele Galați, Vrancea și Vaslui. Potrivit meteorologilor, în mai multe localități din județele Galați, Vrancea și Vaslui se vor înregistra ploi care vor depăși local 35 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului.

Avertizarea cod portocaliu este în vigoare până la ora 11.00.

De asemenea, mai mult de jumătate din țară este vizată de cod galben de ploi abundente.

Totodată, hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații pe râuri din județele Vaslui și Galați, fiind anunțate depășiri ale cotelor de pericol pe râuri din bazinul hidrografic Elan.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Elan, din județele Vaslui și Galați.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Elan – bazin amonte S.H. Murgeni. Avertizarea cod roșu este în vigoare până la ora 15.00.