România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Aproape în fiecare zi avem parte de peste 1000 de noi cazuri de infectări. Premierul Ludovic Orban a vorbit despre problemele cu care se confruntă acum țara noastră.

Vin restricțiile?!

Numărul de cazuri noi de coronavirus care a crescut săptămâna trecută nu trebuie să ne îngrijoreze, spune premierul. Mai mult, Orban crede că nu se pune problema carantinării zonelor din România, puternic afectate de pandemie.

În ceea ce privește creșterea cazurilor de coronavirus de săptămâna trecută, premierul dă asigurări că nu reprezintă motive de îngrijorare. „Pe săptămâna care a trecut, chiar dacă avem o ușoară creștere, nu este o creștere care să ne îngrijoreze. Sigur, trebuie în continuare să fim vigilenți, să respectăm măsurile de protecție sanitară, astfel încât să limităm răspândirea virusului”, a precizat premierul.

Întrebat dacă ne putem aștepta la o carantinare a județelor cu cel mai mare număr de cazuri, Orban a declarat că deocamdată, nu e cazul. Întrebat ce urmează să se întâmple cu școlile în contextul alegerilor locale, premierul a precizat că orele nu vor fi suspendate, ci se vor desfășura online.

„Doamna ministru a făcut consultări, chiar în cursul zilei de astăzi a avut consultări cu reprezentanții asociațiilor comunelor, asociația orașelor, asociația municipiilor și asociația consiliilor județene, pentru a analiza împreună cu reprezentanții autorităților locale care sunt implicați în pregătirea alegerilor care să fie perioada în care nu să se suspende cursurile, ci să fie organizate online, astfel încât să poată fi pregătite localurile secțiilor de votare acolo unde ele sunt organizate în școli și după ziua votului să poată să efectueze toate operațiunile de pregătire a claselor care funcționează ca localuri pentru secțiile de votare pentru revenirea copiilor la școală”, a explicat Orban.

În București, școlile care găzduiesc secții de votare se închid în perioada 24-29 septembrie. „Ținând cont de situația specială în care se desfășoară alegerile locale din anul 2020, cât și prevederile din Legea nr. 55/2020 privind măsurile stabilite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24.09.2020, 25.09.2020, 26.09.2020 respectiv, 28.09.2020, 29.09.2020, pentru unitățile de învățământ din Municipiului București ce găzduiesc secții de votare”, anunță Prefectura Capitalei.

Sursa INQUAM / Cornel Putan