Miercuri, viitorul politic al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a dovedit nesigur, având în vedere că, potrivit rezultatelor parțiale, coaliția sa nu a reușit să obțină o majoritate clară în urma alegerilor parlamentare din Israel.

Absența unui câștigător clar ar putea prelungi blocajul politic din Israel

În urma alegerilor de marți, Partidul Likud al acestui lider controversat părea să-și adjudece cele mai multe fotolii parlamentare. Dar drumul său spre un guvern majoritar s-a dovedit tot mai dificil pe măsură ce numărarea voturilor înainta. Rezultatele finale nu sunt așteptate decât mai târziu, în cursul săptămânii, iar absența unui câștigător clar ar putea prelungi blocajul politic din Israel, existând astfel perspectiva unor noi alegeri mai tîrziu, în cursul acestui an.

Miercuri, după numărarea a 97% din voturi, partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu își adjudecase 30 din cele 120 de locuri din Knesset (Parlamentul israelian – n.red.). Coaliția sa de dreapta și partidele religioase păreau să fi obținut 52% din voturi, or, astfel, lui Netanyahu îi va fi greu să-și asigure o majoritate de 61 de fotolii, scrie The Washington Post.

Nici măcar cele șapte fotolii obținute de fostul său aliat, Nafyali Bennett, nu l-ar putea pune pe Netanyahu în frunte, tabăra premierului pierzând astfel orice speranță vizând formarea unei coaliții conservatoare. Această perspectivă, sugerată de rezultatele anunțate marți noaptea, a provocat urale în cartierul general al Likud, Netanyahu proclamând inițial pe Twitter o “mare victorie”.

La fel de greu de obținut pare și o majoritate a disperatei colecții de partide anti-Netanyahu, de la conservatorii pe linie moartă până la comuniștii israeliano-arabi.

Rezultatele preliminare le acordau partidelor anti-Netanyahu 57 de locuri, plus 11 controlate de două facțiuni arabe. Dar, la alegerile anterioare, aceste grupuri nu au putut ajunge la un acord pe tema împărțirii puterii care să ducă la răsturnarea premierului.

Mulţi israelieni nu s-au prezentat la vot

Această nesiguranță este sporită și de numărul mare de persoane care nu s-au prezentat la vot, respectiv, membri ai armatei, diplomați și persoane aflate în carantină din cauza pandemiei de Covid-19. Cele 450000 de voturi estimate, care ar urma să fie numărate în cursul săptămânii, vor duce la o schimbare dramatică a rezultatului final.

“Sunt niște alegeri cu cifre foarte apropiate”, a declarat Yohanan Plesner, președintele Insitutului Democrației din Israel.  “Nimic nu e sigur“.

Premierul, care trebuie să răspundă unor acuzații de mită, fraudă și altor fapte de corupție, nu a reușit să își asigure majoritatea nici la cele trei alegeri anterioare. De fiecare dată, el a scăpat din cauză că niște partide adversare au refuzat să-și unească forțele împotriva lui. La alegerile anterioare, partidele de centru-stânga au ratat șansa de a crea o majoritate invitând în coaliția lor și facțiunea arabă.

Bennett, fost ministru al apărării din partidul Likud, care s-a despărțit de Netanyahu ca să-și formeze propriul partid, încă va mai avea un cuvânt greu de spus în negocierile pe cale să înceapă. El nu a exclus participaarea într-un nou guvern Netanyahu, deși se spune că cei doi foști aliați nu se simpatizează.

Dar, probabil că Bennett singur nu va fi suficient ca să-i asigure lui Netanyahu majoritatea în Knesset.

Partidul Unit Arab Islamist ar putea avea un cuvânt de spus în negocieri

Miercuri, a apărut un și mai puțin probabil pion în negocierile pentru putere, respectiv, un mic partid israeliano-arab, care ar putea exercita totuși o influență din afară asupra uneia dintre părți.

Partidul Unit Arab Islamist și-a adjudecat îndeajuns de multe voturi ca să clarifice pragul din Knesset cu cele cinci fotolii ale sale. Liderul partidului, Mansour Abbas, s-a despărțit de restul partidelor arabe, dând de înțeles că dorește să negocieze cu Netanyahu în schimbul unor concesii și al unui buget mai mare pentru minoritatea arabă din țară, care are o populație  de 2 milioane.

Deși este puțin probabil ca un partid al credincipoșilor musulmani să intre direct în coaliția de dreapta a naționaliștilor evrei conduși de Netanyahu, Abbas l-ar putea ajuta pe premier abținându-se să intre în orice majoritatea anti-Netanyahu. La fel de probabil, el și-ar putea acorda sprijinul de partea cealaltă și, potrivit presei israeliene, el a acceptat deja ca, săptămâna viitoare, să se întâlnească cu liderul partidelor anti-Netanyahu, Yair Lapid.

“Suntem dispuși să discutăm cu ambele părți”, a declarat Abbas miercuri, într-un interviu radiodifuzat.  “Dacă vom primi o ofertă, ne vom așeza să stăm de vorbă“.

Partid controversat care a intrat pentru prima oară în Parlament

Alți cîștigători în urma cifrei totale a voturilor ar fi partidele marginale din ambele tabere ale spectrului politic. Partidul Muncii și partidul Meretz, ambele de stânga, care au luptat din greu la recentele alegeri, au părut fiecare să-și adjudece câte șapte fotolii, cu mult peste așteptări.

În extrema-dreaptă a spectrului politic, un controversat partid a intrat în Parlament pentru prima oară grație brațelor deschise ale lui Netanyahu, Partidul lui Itamar Ben Gvir, ale cărui politici antiarabe își au originea în Mișcarea Kahanistă, a intrat în Knesset pe mâna Partidului Religios Sionist, un partid de dreapta, al cărui lider se declară “cu mândrie homofob”.

Observatorii estimează că, dacă Netanyahu va putea forma o majoritate cu acești parteneri, atunci guvernul va fi cel mai conservator din istoria Israelului.

“Netanyahu se va afla în mâinile elementelor cele mai extremiste“, afirmă Plesner. “Nu se știe dacă patru runde de alegeri au rezolvat cea mai îndelungată criză politică din istorie, țara rămânând în continuare divizată, așa cum a fost și în ultimii patru ani, iar o a cincea rundă de alegeri rămâne o opțiune foarte realistă”.