In Romania inca nu sunt semne ca exista banci slabe si sunt sanse foarte mari ca efectele crizei financiare internationale asupra sistemului bancar sa fie foarte reduse, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Vicepresedintele ARB, Sergiu Oprescu a spus ca, in prezent, fiecare banca se afla in perioada de analizare a bugetelor. „E foarte normal sa luam informatiile despre ce se intampla pe piata si sa le introducem in planurile de afaceri. Impactul crizei internationale depinde de planurile fiecaruia. Incetinirea ritmului de dezvoltare a bancilor este posibila ca efect, dar unii pot vedea inclusiv oportunitati”, a explicat el.

Totodata, Radu Ghetea a spus ca  ARB va incepe sa aplice standardele europene in ceea ce priveste adoptarea monedei unice europene. „Va trebui ca intreg sistemul de plati din Romania, extern si intern, sa fie compatibil si sa respecte standardele europene”, a precizat el.

Referitor la piata creditelor, in special a celor ipotecare, Radu Ghetea a declarat ca avem, in prezent, un blocaj de ordin tehnic. El a mai spus ca exista si un anumit grad de nehotarare a clientilor, aflati  in asteptarea noilor norme de creditare ale BNR, dar ca, in general, bancile sunt dispuse sa acorde imprumuturi.

ARB lucreaza la un proiect care sa le permita bancilor urmarirea calitatii ipotecilor, evolutia creditului ipotecar, dar si gradul de performanta al acestora.

Totodata, reprezentantii ARB au discutat cu ministrul justiţiei, Catalin Predoiu, pentru a gasi o solutie de introducere, în codul penal, a faptei de denigrare a unei institutii de credit.  Ghetea a precizat ca, in cazul in care se dovedeste ca persoanele de la care pornesc zvonurile sunt angajate in sistemul bancar, atunci respectivii nu ar mai trebui sa lucreze niciodata intr-o banca.

De asemenea, ARB a propus bancii nationale crearea unui sistem de garantare a plasamentelor pe piata interbancara. Radu Ghetea a explicat ca ar fi ideal sa existe astfel de garantii pentru plasamentele interbancare, avand in vedere ca, in prezent, acestea „se bazeaza pe incredere”.