Victor Ponta, președintele Pro România, a declarat, joi seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, că reactoarele 3 și 4 nu o să le facă nimeni.

”Reactoarele 3 și 4 nu o să le facă nimeni. Eu nu cred că cineva, la orice Guvern, va da din banii României 8 miliarde de euro pentru încă 2 grupuri, în condițiile în care toată lumea merge pe energie regenerabilă, consumul de energie a scăzut, prețurile au scăzut. Nu se justifică economic să dai 8 miliarde pe așa ceva”, a spus Ponta.

România a semnat deja acordul cu SUA

România și SUA au semnat deja un acord pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Amintim că ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Acordul, catalogat ca fiind „istoric”, va crea premisele ca România să utilizeze expertiza și tehnologia Statelor Unite cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1.

Dan Brouillette a declarat că Statele Unite „așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”. Secretarul american al Energei a mai precizat că acordul „va spori cooperarea dintre cele două țări în domeniul energiei, precum și securitatea energetică a ambelor națiuni.”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre acordul România-SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: Un termen fezabil este 2030
Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, ministrul Virgil Popescu a declarat că ”un termen fezabil” pentru contrucția celor două reactoare este anul 2030.

„Până când vor ajunge banii, trebuie ca Nuclearelectrica, după semnarea acestor două înțelegeri cu Guvernul Statelor Unite, să realizeze consorțiul euroatlantic, împreună cu partenerii americani, canadieni și francezi, trebuie să facă modelul financiar pentru construcția reactoarelor 3 și 4 și pentru retehnologizare și, evident, cred că putem vorbi despre decizia de investiții și de finanțare începând cu anul viitor. Dacă vorbim de construcția reactoarelor 3 și 4, un termen fezabil este 2030, așa cum a spus și premierul Orban. Retehnologizarea va dura mai puțin”, a spus Virgil Popescu.