"Cred că (Angela Merkel) este nu numai un om politic dur, dar şi foarte inteligent şi mă bucur că reprezintă la masa de negocieri de la Bruxelles şi contribuabilii austrieci", a arătat Spindelegger.

Spindelegger a pornit de la premisa că moneda euro va continua să existe. Zona euro va putea exista şi fără Grecia, a afirmat ministrul austriac de externe, adăugând că statele trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pentru apărarea monedei unice. În plus, un studiu efectuat de Ministerul german de Finanţe, a arătat că, în caz contrar, în Austria, şomajul ar atinge o rată de 9%, iar creşterea economică ar scădea cu 10%.

Spindelegger şi-a exprimat de asemenea speranţa că Mecanismul European de Stabilitate (MES) va fi adoptat de Austria în cursul acestei săptămâni (respectiv miercuri) în Nationalrat (parlamentul naţional austriac).

"MES este un fond monetar european, de facto este însă o plasă de salvare pentru toţii copiii problemă", a arătat Spindelegger.

Spindelegger s-a arătat de asemenea convins că statele membre UE vor trebui în curând să confere mai multe competenţe Bruxellesului.

"O monedă unică nu poate exista fără o politică monetară comună", a spus Spindelegger, adăugând că Bruxelles are nevoie de un comisar pe chestiuni financiare cu mai multe atribuţii care să se ocupe şi de probleme ce ţin de moneda comună. În ceea ce priveşte o uniune a stabilităţii, Spindelegger a afirmat că nu este nici în favoarea Statelor Unite ale Europei, nici în favoarea unui stat federal, ambele concepţii fiind învechite.

"Îmi doresc ceva unic, o Uniune Europeană care să fie în acelaşi timp şi o uniune a stabilităţii", a afirmat ministrul austriac, adăugând însă că Austria va rămâne o ţară care va fi în continuare condusă de la Viena.