Petrom a operat o nouă creștere la prețurile carburanților, marcând a patra scumpire consecutivă. Aceasta vine înaintea unei alte creșteri anticipate, care va avea loc în urma majorării accizei la carburanți la începutul lunii iulie 2024.

Petrom a majorat prețurile la carburanți

Marți, 25 iunie 2024, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a anunțat noile prețuri pentru carburanți:

  • Benzină standard: 7,05 lei/litru
  • Motorină standard: 7,14 lei/litru

Conform calculelor, compania a crescut prețurile benzinei și motorinei cu trei bani pe litru.

Aceasta este a patra majorare consecutivă operată de Petrom la prețurile carburanților. Precedenta scumpire a avut loc vinerea trecută, când prețurile au crescut cu cinci bani pe litru. Această serie de creșteri a început în această lună, după o perioadă de 15 ieftiniri consecutive. În ciuda acestor creșteri recente, prețurile actuale sunt încă mai mici decât cele de la finalul lunii aprilie, cu 37 de bani pe litru pentru benzină și 33 de bani pe litru pentru motorină.

pret benzina-motorina
SURSA FOTO: Dreamstime

Acciza la carburanți se majorează de la 1 iulie 2024

Benzina și motorina se vor scumpi din nou începând cu 1 iulie 2024, când va crește valoarea accizei la carburanți. Această majorare va adăuga 43 de bani pe litrul de benzină și 40 de bani pe litrul de motorină, incluzând TVA-ul aferent.

Acciza la carburanți a fost majorată de două ori în anul 2024, iar o a treia ajustare este programată pentru 1 iulie. Fiecare ajustare reprezintă 33% din creșterea anuală totală a accizei:

  • 33% de la 1 ianuarie 2024;
  • 33% de la 1 aprilie 2024;
  • 33% de la 1 iulie 2024.

Monitorul Prețurilor vine în ajutorul șoferilor

Prețurile carburanților urmăresc evoluția prețului țițeiului pe bursele internaționale, care a înregistrat o ieftinire la începutul lunii iunie urmată de o corecție.

Este important de menționat că prețul petrolului este doar o mică parte din prețul carburanților la pompă, aproximativ jumătate din acesta fiind reprezentat de taxe și accize. Având în vedere deficitul bugetar în acest moment, guvernul impune accizele pentru a obține resurse financiare.

Pentru a economisi bani, verificați și comparați prețurile carburanților online. Aplicația Monitorul Prețurilor este dezvoltată de Consiliul Concurenței. Ea oferă prețuri actualizate în timp real de la majoritatea benzinăriilor mari din țară. Astfel, puteți verifica prețurile în orașul dumneavoastră sau pe traseul planificat, în cazul unui drum lung.