Anunțul a fost făcut de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune. Acesta a precizat joi că cetăţenii britanici ar putea avea nevoie de vize pentru şederi mai lungi de trei luni în Uniunea Europeană, după 1 ianuarie 2021, transmite Reuters, citată de agerpres.

„Pentru şederi mai lungi de trei luni, ar putea fi (nevoie de) aplicaţii pentru viză, profesională sau de alt tip”, a explicat presei oficialul francez.

Totodată, acesta a mai menţionat că acest aspect se află încă în discuţie.

„Orice se va întâmpla la 1 ianuarie, vom fi într-un univers diferit. Suntem pregătiţi”, a adăugat Clement Beaune.

Declarațiile oficialului francez vin în contextul unei vizite făcute joi la Gara de Nord şi terminalul Eurostar din Paris pentru a verifica noile facilităţi de control al frontierei, în perspectiva ieşirii complete a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Nimeni nu vrea să facă un compromis

De menționat este faptul că, după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, fiecare parte i-a cerut celeilalte să facă concesii pentru a putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale înainte de încheierea perioadei de tranziţie la finalul lui decembrie 2020. În momentul de faţă, Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Premierul Boris Johnson, care s-a întâlnit miercuri seară la Bruxelles cu şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a evocat principalele puncte de divergenţă care împiedică în continuare convenirea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, respectiv regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi disputa privind accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.