Campania anunțată de Sorin Cîmpeanu se intitulează „Vaccinare și testare pentru învățare” și se desfășoară în toată țara. În acest context, secretarii de stat din Ministerul Educației vor merge în județ pentru a explica rolul testării și vaccinării.

De menționat este faptul că, aceștia vor fi ajutați de medici, care vor intra în discuție cu profesorii în direct din mediul online.

“Vreau să vă anunţ în premieră că Ministerul Educaţiei a demarat o campanie care se numeşte ‘Vaccinare şi testare pentru învăţare’, o campanie care are parteneri sindicatele din educaţie, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Asociaţiilor de Părinţi, în cadrul căreia cei cinci secretari de stat din Ministerul Educaţiei vor fi prezenţi în fiecare judeţ, un nucleu mic cu prezenţă fizică format din conducerea inspectoratelor, autorităţi locale, inspectoratul urmând a asigura participarea online a tuturor conducerilor şcolilor şi grădiniţelor din acest judeţ”, a declarat Cîmpeanu, la Digi 24.

Totodată, ministrul Educației a exmplicat faptul că este importantă cunoașterea necesității vaccinării și testări pentru a depăși cu bine această perioadă.

“În acest program vom fi asistaţi de către personal cu competenţe medicale pentru a explica necesitatea şi importanţa testării în şcoli, pentru a explica importanţa şi necesitatea vaccinării şi de asemenea vor fi discutate şi alte probleme specifice, precum modul de organizare a învăţământului remedial, acele ore de recuperare, plus alte probleme specifice fiecărui judeţ în parte. (…) Medicii vor intra online şi vor fi asiguraţi de universităţile de medicină şi farmacie. (…) De asemenea, avem şi concursul Ministerului Sănătăţii, dacă se simte nevoia unor indicaţii suplimentare”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Elevii se întorc în școli din luna mai

Ministrul Educației a vorbit și despre reîntoarcerea în școli. Mai exact, potrivit acestuia, elevii se vor întoarce în bănci începând cu data de 4 mai. El a vorbit și despre scenariile care vor fi aplicate in funcție de numărul infectărilor.

Sorin Cîmpeanu a mai adăugat că susține testarea unde este nevoie, însă acest lucru nu este obligatoriu. El le-a recomandat totodată părinților să fie atenți în cazul în care un copil prezintă simptome specifice virusului.

„Toți elevii revin la școală în 4 mai. Pe scenariul verde acolo unde e sub 1 la mie. În scenariul galben acolo unde rata de infectare e 1 și 3 la mie. Din această perspectivă nu apar surprize. Dacă se respectă regulile în școli, apoi campania de vaccinare să decurgă în continuare (peste 50% din profesori au fost vaccinați)… În aceste centre 60.000 au fost vaccinați. 15.000 cu vârsta mai mare de 50 de ani. Chiar dacă au existat emoții, nu numai că au mers toți, au mers mai mulți decât au anunțat. Este îmbucurător că am realizat o estimare corectă.

Susținem testarea focusată acolo unde e cazul. Unde avem simptome sau cazuri confirmate. Nu e o obligație. Eu personal aș fi foarte curios dacă prezintă sau nu simptome propriul meu copil.

Am constatat o scădere semnificativă a numărului de cazuri în școli”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.