Vești neașteptate despre economia SUA. S-a întâmplat cum nimeni nu estima. Economia americană a înregistrat o creştere record în trimestrul al treilea al acestui an, stimulată de ajutoarele în valoare de peste 3.000 de miliarde de dolari, a confirmat marţi Guvernul de la Washington, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o relansare de 33,4% în ritm anual în trimestrul al treilea, potrivit celei de-a trei estimări publicate marţi de Departamentul Comerţului, care a revizuit în sus cifra de 33,1% anunţată luna trecută. Noile date revizuite prezentate de Departamentul Comerţului sunt peste prognozele analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o creştere de 33,1%.

Creşterea din trimestrul al treilea vine, însă, după o contracţie de 31,4% în trimestrul aprilie-iunie, cel mai grav declin înregistrat de SUA de la debutul publicării datelor statistice în 1947. În prezent, economia americană este cu 3,5% peste nivelul la care era la finele lui 2019.

SUA este lovită în acest moment de pandemia de COVID. Peste 17,78 milioane de persoane sunt infectate şi au fost consemnate peste 317.800 de decese.

Pachet de salvare aprobat de Congresul SUA

În acest sens, Congresul SUA a aprobat luni un nou pachet de salvare în valoare de aproape 900 miliarde de dolari, care va permite acordarea unor plăţi directe către majoritatea americanilor şi ajutoare de şomaj majorate pentru cei fără un loc de muncă. De asemenea, va fi extins un program de credite pentru micile companii şi vor fi direcţionate fonduri către şcoli, companii aeriene şi vaccinuri.

Chiar dacă aceste stimulente suplimentare vor oferi o anumită protecţie, economiştii sunt de părere că sunt insuficiente şi vin prea târziu, având în vedere că în pachet nu sunt incluse ajutoare pentru state şi autorităţile locale ale căror bugete au fost afectate de pandemie, susține Agerpres.

„Caracterul pe termen scurt al pachetului de salvare scoate în evidenţă nevoia unui nou pachet de salvare care să fie adoptat de următorul Congres, de vreme ce este clar că este insuficient pentru a susţine şomerii sau micile companii până când pandemia se va termina”, a apreciat David Kelly, analist la JPMorgan Funds în New York.